Det er ikke bare vogntog som kan få påsatt hjullås. Fra idag er det mulig å holde tilbake kjøretøy inntil en ilagt bot blir betalt. Foto: Statens Vegvesen
Det er ikke bare vogntog som kan få påsatt hjullås. Fra idag er det mulig å holde tilbake kjøretøy inntil en ilagt bot blir betalt. Foto: Statens Vegvesen

Nå kan kjøretøy holdes tilbake med hjullås

Her gjelder det å betale boten ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra og med 1. mai er det mulig for Statens vegvesen, tollvesenet og politiet å holde kjøretøy tilbake inntil en ilagt bot blir betalt, om nødvendig ved hjelp av hjullås.

Lovendringen ble sanksjonert i statsråd 17. april, og ordningen tredte i kraft 1. mai 2015.

– Vi har sett at særlig utenlandske sjåfører unndrar seg bøtene de får og det er uheldig. Derfor er det nødvendig å utvide adgangen til å holde tilbake kjøretøy, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Les også: Politiet: De kjøper lastebil-lappen på internett

Økt trafikksikkerhet 

Dette gjelder også i tilfeller der boten ikke vedtas. Det skal ikke lenger være et krav om at boten skal være vedtatt eller fastsatt ved dom, før man kan holde tilbake kjøretøyer, slik det er i dag.

Nytt er også at man skal kunne holde tilbake kjøretøy uavhengig av hvor føreren er bosatt. I tillegg åpnes det for å holde tilbake kjøretøy for å sikre at gebyr og omkostninger blir betalt.

– Adgangen for å kunne holde kjøretøy tilbake er en del av regjeringens omfattende satsing for økt trafikksikkerhet og ryddigere konkurranseforhold i transportnæringen, sier Solvik-Olsen.

Da etatene må skaffe nødvendig utstyr og få retningslinjer på plass, vil det kunne ta noe tid før lovendringen blir effektivt tatt i bruk.

Les også: Se skrekkbildene fra Statens vegvesens kontrollører