Nei, Ivar Hoff, vi bør ikke kaste dommer Lundby ut av Tippeligaen

Dommerekspert Per Ivar Staberg skriver om «sesongens dårligste dommeravgjørelse».

Like før pause i gårsdagens Tippeligakamp mellom Glimt og Haugesund fant dommeren ut at bortelagets Christian Gytkjær skulle spares for andre omgang.

Han ble tildelt sitt andre gule kort for kvelden. Se video øverst i artikkelen.

Sportsredaksjoner landet rundt var i harnisk. Fra mine venner i TV 2-studio i Bergen ble det dratt opp det ene trumfkortet etter det andre:

– Vi har Fair Play, Handshake for peace og alt mulig annet, men hva er dette?

– Dommeren bør og kan ikke sette sine ben på en Tippeliga-arena dette året i hvert fall.

Fullstendig mangel på fotballforståelse fra dommeren var årsaksforklaringen på hvorfor Gytkjær ble utvist for noe alle så ikke var en forseelse en gang.

For å ha det sagt med en gang: Jeg er enig! Dette er ligaens dårligste avgjørelse så langt i sesongen. Når han i tillegg sender Mark Dempsey på tribunen, som naturlig nok protesterer heftig på avgjørelsen, blir dette som å flytte inn i toppleiligheten i borettslaget «Hvordan forsterke dine feil».

Når dette skrives er episoden historie. Martin Lundby har gjort en giga-blemme, men FK Haugesund vant kampen. (Heldigvis for det, Martin!) Og hva så? Skal vi la Ivar Hoff & Co få ikle seg bøddelens kappe for unge Lundby i inneværende år, og la han hvile på «nesten-isolat» i OBOS-ligaen i resten av sesongen?

I alle serierunder i 2015 har dommerne gjort feil – det kommer til å fortsette. Så enkelt er det. Spillere gjør feil, trenere gjør feil – det handler om å lære av sine feil; utvikle seg. Jeg kjenner ikke Martin Lundby godt, men jeg kjenner han så godt at jeg kan si følgende: Han er meget intelligent, godt trent, ung og har levert meget godt på nest øverste nivå. 

Da tenker jeg: Han kan bli noe!

Hva er så resepten for å maksimere et såpass godt potensial hos en ung dommer som akkurat nå har det tøft? – Hoff-tablettene som sier hvile og Obos i ett år, eller noe annet?

Vi har tidligere sett at motgang har gjort enkelte unge dommere sterkere. Jeg tenker blant annet på Svein Oddvar Moen og Svein Erik Edvartsen. De har begge vært gjennom perioder hvor det har «lugget» skikkelig og omgivelsene har spurt seg. – Vil de komme tilbake og bli gode nok? Begge har respondert positivt på dette – og fremstår som to av dommerstandens topp-menn i dag. Deres glimrende prestasjoner i denne serierunden er et ferskt og godt bevis på dette.

Hva har de gjort som Martin Lundby kan lære av? – De startet med å se seg selv i speilet og erkjente at det de leverte var for dårlig, så bestemte de seg for å lære av det. Endre på de elementene som var for dårlige og beholde de gode sidene. De fikk lov til å bygge seg opp igjen med tillit fra NFF.

Dette er min resept for Martin også: Dommersjef Terje Hauge tar seg en god prat med Lundby og legger en plan sammen med ham om de nærmeste månedene. Han tar et steg tilbake til Obos-ligaen de neste rundene og bygger opp nødvendig selvtillit og godfølelse der. Når, og om den kommer, er Lundby igjen klar for å dømme i Tippeligaen – «skrubbsårene» fra Bodø er leget og Lundby fremstår som en tryggere og mer erfaren kampleder. Dette tror jeg tar vesentlig kortere tid enn ett år, Ivar Hoff.

Og til slutt: Dette er ikke en karantene – men en opptreningsperiode for en utøver som ikke er i sitt livs form. Ikke ulik modellen spillere opplever i sine klubber.