De møttes sist for 36 år siden –da reddet Per 121 båtflyktninger
Sist de møttes var Nhu Diep ett år gammel og båtflyktning fra Vietnam. Per Petterson og kollegene hans plukket henne, og 120 andre, opp fra en skrøpelig båt i Sør-Kinahavet. Denne uken møttes de igjen.
Bergen 30. april, 2015. Nhu Diep kan ikke huske mannen hun skal møte, eller hva som skjedde i desember 1979. Men denne mannen har vært helt avgjørende for livet hennes.
Hun var bare ett år gammel, da familien hennes flyktet fra Vietnam over Sør-Kinahavet.
I en overfylt båt med over 100 andre var Nhu, hennes mor, far og ni søsken. I sju døgn var de på havet. De så gigantiske tankskip, og mennesker som hadde mulighet til å hjelpe dem, bare seile forbi.
2. juledag, 1979. Den 20 år gamle lettmatrosen Per Petterson hadde utkikksvakt på brovingen på tankskipet Torvanger, registrert i det bergenske rederiet Westfal Larsen.
Tankskipet var på vei fra Filipinene til Singapore, da Petterson oppdaget den skrøpelige farkosten med 121 mennesker om bord.

Hans observasjon førte til at tankeren endret kurs, for å komme båtflyktningene i møte. Den da 20 år gamle lettmatrosen ble sendt ned i losleideren for å få alle opp i sikkerhet.
– Etter å ha hjulpet med å få inn 70 barn, så var jeg rimelig gåen, forteller Per i møte med Nhu.
Et av barna han hjalp var lille Nhu.
Tilbake i Bergen er det to spente mennesker som møtes - for første gang på 37 år. Nhu gir sin redningsmann en lang klem.
– Jeg skal hilse så mye fra mamma og pappa. Og fra hele familien vår. Uten deg hadde familien Diep vært slettet, sier hun.
– Det var jo ikke bare meg. Det var hele mannskapet, svarer den beskjedne vestlendingen.

Ser på bilder sammen
Det ble tatt bilder av Per og barna da de var trygt om bord i den norske tankeren. Nhu kjenner igjen flere av søsknene sine, og hun tror også hun kan skimte seg selv på et av bildene.
– Jeg tror det er meg der bak, sier hun og viser.

Foreldrene til Nhu fikk enda et barn etter at de kom til Norge. Den lille gutten fikk navnet Haakon, for familien ville hedre Norge ved å gi ham navnet etter vår gamle konge.
– Eneste mulighet var å flykte
På 70 og 80-tallet var det mange fortvilte mennesker på flukt i Sør-Kinahavet. Nhu Diep forteller at familien den gang ikke hadde noe annet alternativ enn å forlate hjemlandet.
– I Vietnam var vi styrtrike. Vi eide en mursteinsfabrikk med 30 ansatte, en dagligvarebutikk og et apotek. Foreldrene mine var hardtarbeidende, og gjorde det veldig bra, forteller hun.

– Men vi mistet alt, ble fratatt alt, og kommunistene okkuperte huset, stjal alt, etterlot ingenting. På grunn av det kommunistiske regimet ble familien sett på som spioner. Vi hadde ikke noe alternativ. Det var enten fengsling, eller i verste fall døden. Eneste sjanse var å komme oss bort, sier hun.
– At de tør
Både Nhu Diep og Per Petterson er naturlig nok opptatt av flyktningkatastrofen som nå skjer i Middelhavet.
Bildene av de mange redde menneskene om bord i overfylte og skrøpelige farkoster, minner dem om det de selv opplevde:
– Som gammel sjømann fatter jeg ikke at de i det hele tatt tør å gå ut med de skrøpelige båtene. Det viser vel bare at de er helt nødt. De har ikke noe valg, sier Per Petterson.
Livet i Norge
Alle i den barnerike familien Diep har klart seg godt. Blant søsknene finnes det flere ingeniører, farmasøyter, en forsker og bedriftseiere.
En av Nhus brødre har også slått seg opp i Hollywood, hvor han hjelper stjerner fra film- og musikkbransjen med styling til musikkvideoer og andre, viktige anledninger.
På klientlisten hans finnes navn som Snoop Dog, Rihanna, Kate Perry og Kanye West.
Alle de nå voksne barna i familien Diep kan takke et norsk tankskip for at de fikk en ny sjanse etter flukten fra Vietnam.


Her reddes babyen i land etter forliset: – Vi kan ikke la Middelhavet være en gravplass

– Verden må våkne. Dette kan ikke fortsette

Stordalen vil huse flyktninger i hotellrom – det vil ikke Erna Solberg

Skrekkslagne barn trues med å bli kastet på havet

Her sier de nei til å ta imot en eneste flyktning

Britisk TV-stjerne vil jage båtflyktningene tilbake til Afrika

Dette var de norske båtflyktningene

– Vi vet det koster penger, men vi bør ønske dem velkommen
