Norske nettdatere føler seg rundlurt av datingside

– Dritskummelt og useriøst, to av de som har testet siden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Datingtjenesten Be2 hevder de er verdens raskest voksende datingtjeneste med over 300.000 medlemmer i Norge. Ifølge nettsiden er Be2s oppgave å føre sjelefrender sammen. Men vår test viser at det ikke nødvendigvis stemmer.

– Jeg stoler ikke på siden i det hele tatt, sier Jonas Scheie Hammer (21) etter å ha testet sjekketjenesten.

Fikk i oppdrag å testet lykken hos Be2

Etter tips fra misfornøyde forbrukere, har TV 2 hjelper deg undersøkt Be2 nærmere. Vi ga to single personer i oppdrag å skaffe seg profiler hos Be2 for å gå sjekkesiden i sømmene.

– Det er mye rare bilder, og mye som ikke virker å være ordentlig, sier Rikke Grohshennig Albretsen (21).

Over 100 henvendelser på Be2

Forbrukerrådet og Forbruker Europa har til sammen fått over 130 henvendelser på Be2.

– Vårt klare inntrykk er at dette er en tjeneste folk ikke er fornøyde med, sier leder i Forbruker Europa, Ragnar Wiik.

De fleste klager på at det er svært vanskelig å komme seg ut av medlemskapet, og noen på selve sjekketjenesten.

Lover mer enn de gir

Da våre testere opprettet profiler på Be2 lovet det godt. Begge fikk samme beskjed på PC-skjermen; «vi har allerede 236 matcher til deg». Da profilene var ferdige var det imidlertid 87 matcher til Rikke, og bare 28 til Jonas.

– Det er mye blanda drops her. Blant annet en mann som heter Espen, og så en dame som er mer enn 30 år eldre enn meg, sier Jonas.

Premium-medlemskapene de inngikk koster 1200 kroner per person for 3 måneder. Men til tross for en månedspris på 400 kroner, har ingen av dem mottatt en eneste melding i løpet av seks dager.

– Jeg har tatt kontakt med flere, men forgjeves, sier Jonas.

– De har kommet opp med en lang liste over personer jeg kan matche med. Men inntrykket jeg har fått etter å ha brukt Be2 i nesten en uke er at dette er zombieland, sier Rikke.

Sendte meldinger på deres vegne

Da Rikke og Jonas opprettet profilene godtok de en tjeneste de kom til å angre på senere. Ved siden av en boks som er huket av på forhånd står det;
«Jeg ønsker å spare tid og bedre mine sjanser til å lykkes ved å ta i bruk be2s gratistjeneste for personlige meldinger: Denne tjenesten hjelper deg å gi profilen din best synlighet blant dine matcher. Gjennom meldinger som blir sendt på dine vegne, og informasjon om din aktivitet inne på siden vil matchene dine alltid være oppdatert».

Det de ikke visste, var at det de da godtok at Be2 kom til å sende en haug meldinger på deres vegne. I løpet av seks dager har Be2 sendt 42 meldinger undertegnet Jonas, og 118 meldinger fra Rikke.

SHADY: Fra Rikkes profil har Be2 sendt en melding til brukeren «Kuk69». I meldingen står det blant annet at «det virker som om vi har mye til felles. Kan du fortelle litt mer om deg selv?
SHADY: Fra Rikkes profil har Be2 sendt en melding til brukeren «Kuk69». I meldingen står det blant annet at «det virker som om vi har mye til felles. Kan du fortelle litt mer om deg selv?

– Jeg synes det er dritskummelt og useriøst, sier Jonas.

Fra Rikkes profil har Be2 sendt en melding til brukeren «Kuk69». I meldingen står det blant annet at «det virker som om vi har mye til felles. Kan du fortelle litt mer om deg selv?».

– Det virker veldig, veldig shady, sier Rikke.

– Jeg kan velge nå å fortsette med Be2, eller jeg kan velge å slutte. Og tro meg, jeg kommer ikke til å bruke et sekund mer på Be2 for det her er et useriøst opplegg, sier Jonas.

Mange sliter med å si opp

Til veiledningstjenesten Slettmeg.no ringer personer som føler seg krenket på nett. Så langt i år har de fått 47 henvendelser på Be2.

– Mange synes det er veldig vanskelig å slette profilen sin. Flere tar også kontakt fordi de har sletta profilen sin på internett, mens Be2 fortsatt tar betalt, sier Hans Marius Tessem, leder for Slettmeg.no.

Må si opp med faks eller brev

AVSLUTTE MEDLEMSSKAP: For å si opp den digitale tjenesten Be2 må en sende en faks eller et brev til Luxembourg. FOTO: TV 2 Hjelper deg/TV 2
AVSLUTTE MEDLEMSSKAP: For å si opp den digitale tjenesten Be2 må en sende en faks eller et brev til Luxembourg. FOTO: TV 2 Hjelper deg/TV 2

Å si opp gratismedlemskap hos Be2 kan gjøres på internett. Men for betalende medlemmer må profilen avsluttes i to trinn. Først må en sende faks eller et brev til Luxembourg, deretter kan en slette profilen på internett.

– De som ringer oss er veldig oppgitt over at en må sende brev eller faks for å avslutte profilen. Særlig fordi det er mulig å sende e-post til kundeservice med andre spørsmål, men ikke for å avslutte profilen sin, sier Tessem.

Slettmeg.no har laget en oversikt over hvilke sider som gjør det vanskeligst å avslutte dating medlemskap. I grønn kategori, som betyr at det er lett å melde seg ut, havner blant annet Tinder og Sukker. Be2 plasserer de i rød kategori, som betyr at det er vanskelig.

Hos Slettmeg.no ligger en trinnvis guide til hvordan en sletter en datingprofil hos Be2.

Vil ikke intervjues

Be2 vil ikke stille til intervju med TV 2 hjelper deg. I en e-post skriver de at falske profiler er et bransjeproblem, men at de jobber kontinuerlig mot datingsvindlere. De skriver også at deres side passer best for personer over 35 år.