Russemødrenes råd:
– Vær hønemor i russetiden

De erfarne russemødrene har ingenting imot å bli stemplet som «hønemor» når barna er russ. Her er deres beste tips til bekymringsfulle foreldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våkenetter er en selvfølge for russen, men like ille kan det være for foreldrene som sitter hjemme og bekymrer seg for 18-åringen.

– Bry deg og ikke vær redd for å framstå som hønemor, er beskjeden fra erfarne russemødre.

Trenger omsorg

Aftenposten snakket med flere russemødre, og sammen laget de en liste med råd til bekymrede foreldre som ligger våken når poden er ute og ruller.

Helsejournalist i Aftenposten, Tine Dommerud, er firebarnsmor og har allerede vært gjennom tre russetider med sine sønner. Hun mener at russetiden er en tid hvor barna trenger ekstra mye omsorg.

– Det er snakk om enkle ting. For eksempel tenker ikke russen så mye på å drikke vann, så jeg begynte å alltid putte en flaske vann i sekken hver gang de var hjemme. Og jeg var raus med biffen, forteller Dommerud til God morgen Norge.

Hanne Trømborg er også tidligere russemamma og en av dem som hatt et ekstra øye på barna da de var russ.

– Jeg har bedt dem kle på seg godt med varme klær, ullundertøy og varme sokker under russedressen. Det tror jeg de har nytt godt av, sier Trømborg.

GUTTERÅD: Guttene trenger like god oppfølging som jentene, sier mødrene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
GUTTERÅD: Guttene trenger like god oppfølging som jentene, sier mødrene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Får det bedre med seg selv

Men er ikke dette å sy puter under armene og skjemme dem bort?

– Det kan jeg godt gjøre den lille tiden de er russ, for de skal ha eksamen etter russetiden. Om jeg er litt ekstra hønemor, så er det verdt det. For det er ikke morsomt å være russemamma, sier Dommerud.

Tantebarnet Selma Dommerud setter pris på tantes foreldreråd.

– Jeg er enig i mange av rådene til tante Tine. Spesielt det om at at de kan hente oss hvis noe skjer, og at de er tilgjengelige for oss, sier hun.

Se hele innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.