FARLIG: Her er laderen som 10-åringen kom i kontakt med da den stod i støpselet. Jenta fikk støt da hun skulle fjerne den løse delen. FOTO: Privat
FARLIG: Her er laderen som 10-åringen kom i kontakt med da den stod i støpselet. Jenta fikk støt da hun skulle fjerne den løse delen. FOTO: Privat

10-åring fikk strømsjokk av Ipad-lader fra barneskolen

En 10-åring fra Bamble måtte på legevakten etter at en original Apple-lader gikk i stykker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Min datter kunne blitt drept, sier faren.

TV 2 har vært i kontakt med faren til 10-åringen som fikk et kraftig elektrisk støt gjennom kroppen. Av hensyn til datteren ønsker han å være anonym.

– Jeg satt på kjøkkenet da jeg hørte et vedvarende skrik. Min datter kom løpende, hvit i ansiktet og vettskremt. Jeg har aldri sett henne slik. Hun gispet etter luft og klarte ikke å snakke. Etter hvert forsto jeg at det var noe som hadde skjedd på rommet hennes. Så viste hun meg laderen til Ipaden. Den hadde gått i stykker da hun skulle ta den ut av støpselet.

ADVARER: Skolen har bedt alle elevene ta med sin lader til skolen for sjekk. FOTO: Skjermdump.
ADVARER: Skolen har bedt alle elevene ta med sin lader til skolen for sjekk. FOTO: Skjermdump.

Flere hundre Ipader

196 elever på barnetrinnet ved Stathelle barneskole i Bamble kommune har fått sin egen Ipad som ledd i undervisningen. Nå trekker skolen tilbake samlige originale Apple-ladere etter at eleven fikk 230 volt gjennom kroppen.

«Skolen er blitt gjort oppmerksom opå en hendelse der en lader er gått i stykker i forbindelse med ta den er tatt ut av kontakten. «Tennene» på kontakten er blitt stående igjen i støpselet, og blitt dfelt fra laderen. Disse «tenne» har stått igjen i kontakten og strømførende. Dette er potensielt svært farlig (…) I den forbindele ønsker vi å få inn alle ladere som hører til skole-ipadéne for en gjennomgang..», skriver skolen.

230V 

Etter hendelsen ringte faren til legevakten. De fikk beskjed om å komme inn for en sjekk.

– Jeg fikk jeg beskjed om å komme ned med en gang. De sjekket hjerterytmen, tok EKG og var i kontakt med barneavdelingen på sykehuset Telemark. Heldigvis gikk det bra med min datter, trolig fordi hun berørte laderen med bare en hånd.

Faren har i ettertid vært i kontakt med en elektriker som har sett på laderen.

– Han fortalte at dersom hun hadde tatt på stikkontakten med begge hendene ville hun neppe overlevd.

JOURNAL: Samme kveld som jenta fikk støt ble hun undersøkt av lege. FOTO: PRIVAT
JOURNAL: Samme kveld som jenta fikk støt ble hun undersøkt av lege. FOTO: PRIVAT

Sjekker alle laderne

Avdelingsleder Tor Midtbø ved Stathelle barneskole bekrefter episoden. Skolen har nå bedt samtlige elever ta med sin lader for sjekk.

– Av de jeg har fått inn, så er det funnet flere ladere med bevegelse som ikke skal være der. De skal ikke tilbake til noen barn. I tillegg har jeg flere ladere som enda ikke er sjekket, sier Tor Midtbø til TV 2.

Minst fire ladere er så langt luket ut etter skolens sjekk.

Det er første gang de opplever problemer med denne typen ladere. De eldste Ipadene er tre år gamle. 

– Vi er opptatt av at elevene skal ha utstyr som holder mål. Nå jobber vi med å lage rutiner til hvordan skolen skal få sjekket disse laderne med jevnlige tester fram til Apple har kommet med et svar til oss på hva som har skjedd.

– Hva tenker du om at en elev har fått støt på denne måten?

– Det er selvfølgelig ikke noe hyggelig at dette skjer. Det viktigste er at det nå går bra med jenta som opplevde dette. Så tenker jeg at arbeidet vi har satt i gang med å hindre at dette skjer igjen er viktig, sier Midtbø til TV 2.

Føler seg ikke tatt på alvor

Faren til jenta som fikk støt har vært i kontakt med Apple gjentatte ganger. Han føler han ikke blir tatt på alvor etter at tok kontakt 23. april.

ORIGINAL: Bildet viser den originale Ipad-laderen. FOTO: PRIVAT
ORIGINAL: Bildet viser den originale Ipad-laderen. FOTO: PRIVAT

– De har bedt om å få tilsendt laderen og de har tilbudt meg en ny lader. I tillegg lovet Apple Norge at en fagavdelingen i England skulle ta kontakt, men jeg har ikke hørt noe siden. Jeg har mistet tillit til Apple, sier faren. Nå vil han at et uavhengig fagmiljø sjekker ladererne til Apple. 

– Jeg er ingen fagmann, men for meg ser disse laderne sjokkerende spinkle ut. Det er ingen gjennomgående skruer og «tennene» er kun festet i karosseriet med lim. Når denne laderen trekkes gjenntatte ganger ut av et støpsel, vil det før eller siden oppstå materialtretthet. Da blir laderen livsfarlig. Jeg kan ikke ha det på samvittigheten dersom det skulle skje en alvorlig ulykke, sier han til TV 2.

NKOM vil undersøke

Seksjonssjef Tor Bringsverd ved avdeling for Regelverk, utstyr og installasjoner ved NKOM (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) reagerer på meldingene om defekte Ipad-ladere utlevert i skolesammenheng. De vil undersøke saken raskt.

– Jeg har ikke hørt om denne type hendelse tidligere. Det der virker på meg som noe som absolutt ikke skal skje. Vi må få klarlagt hvordan dette har skjedd og helst få tak i noen av disse produktene før vi tar en runde med Apple, sier Bringsverd til TV 2. 

TV 2 har forespurt Apple om en kommentar, men de vil forelpig ikke uttale seg om saken.