Politiet advarer mot tyveribander som merker postkassene

André Vevang fra Bergen tror kriminelle allerede har utpekt hans hus som et mulig mål. Politiet frykter omreisende tyveribander.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er på vei ned i butikken for å kjøpe alarmer og overvåkningskamera akkurat nå. Det går ikke an å være usikret, sånn som det er nå, sier Andre Vevang til tv2.no.

På vei ut av huset sitt i Åsane utenfor Bergen, så han en kvinne som romsterte rundt i postkassestativet.

Etter å ha sett at postkassen var full, klistret hun en svart teipbit på kassen. Vevang frykter at omreisende bander er på vei til gaten der han bor.

Engstelig

– Også tidligere har jeg opplevd å få merker på postkassen, uten å tenke over det, men nå ble jeg engstelig, sier Vevang.

BAKGRUNN: Mystiske postkassemerker skaper uro i Rogaland

Vevang tok en tur i nabolaget, og oppdaget at også andre har fått merker på sine kasser. Han har selv arbeidet i sikkerhetsbransjen, og er så godt som sikker på at det er en kriminell bande som har merket av de husene som ikke har alarm tilknyttet huset.

– Miljøet blir bare hardere og hardere. De er hensynsløse på alle mulige måter, sier han til tv2.no.

Også Odd-Johnny Stangeland fra Skien er engstelig, etter at han oppdaget noe av det samme.

– Det kan ikke være tilfeldig, for de vet akkurat hvilke postkasser de skal merke. Jeg tror det er bander som står bak, sier han til tv2.no.

Reiser fra by til by

Operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Jarle Rønnestad, bekrefter at han har fått flere meldinger om lignende tilfeller.

– Det spesielle med disse bandene er at de kan være på en kant av landet den ene dagen, og på en annen kant den andre dagen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Så sent som torsdag omtalte tv2.no rogalendingen Even Kleppa fra Sandved i Rogaland, som opplevde noe av det samme. Han ble skremt da han oppdaget at noen hadde klistret et hvitt klistermerke på postkassen. Flere andre i samme distrikt melder om det samme.

Lesere som har tatt kontakt med tv2.no bekrefter at de mystiske lappene er å finne flere steder i landet. Politiet ber alle om å være på vakt.

LES OGSÅ: Butikksjefer har gitt opp å anmelde tyveri og nasking

– Dette er typisk kriminelle observatører som reiser rundt på forhånd, også er det ny gjeng som kommer tilbake og slår til. Vanligvis peker de seg ut boliger uten alarm, eller der det ser ut som at beboerne er bortreiste, sier han.

Stoler ikke på politiet

I disse tider er det spesielt viktig å være på vakt.

– Sommeren er høysesong for tyveri, og for kriminelle bander, sier han til tv2.no.

Men Andrè Vevang tør ikke å stole på politiet.

– De har ikke ressurser til å rykke ut uansett, så jeg kjøper heller mitt eget utstyr før sommeren, sier han til tv2.no.