Dette mener ekspertene om den nye Grandiosaen

Matkontrollen har testet den nye versjonen mot de argeste konkurrentene, inkludert original-Grandiosaen. 

Grandiosa er Norges desidert mest spiste pizza. Faktisk spiser vi over 20 millioner av den populære pizzaen hvert år. Siden den første Grandiosaen lå i frysedisken i 1980 er det solgt ca. 420 millioner pizza.

Annechen Bugge, Forsker ved SIFO
Annechen Bugge, Forsker ved SIFO

– Pizza Grandiosa var et produkt som kom på markedet i 1980. Ser man på fyllet kan man se at det er Jarlsberg-ost og kokt skinke. Det er ikke pepperoni og Mozzerella. Det ville vært alt for fremmedartet å introdusere for nordmenn på 1980-tallet, sier Annechen Bugge, Forsker ved SIFO.

Hun mener det heller ikke er tilfeldig at paprika ble valgt som del av toppingen.

– Paprika kom til Norge på 70-tallet, og var sett på som veldig eksotisk og spennende, og den hadde allerede blitt akseptert, sier Bugge.

– Viktig posisjon

I år er det 35 års jubileum for folkepizzaen og siden da har Grandiosa kommet i flere varianter. Ikke alle varianter har blitt like populære. kebab-pizzaen  floppet. Så kom folkeopprøret mot paprika og den måtte gi tapt, men senere gjorde den comeback.

Folk har et sterkt forhold til Pizza Grandiosa, og den har en viktig posisjon i norsk matkultur, sier Bugge.

– Den forteller så mye. Altså folk bruker den for å fortelle hvem de er. Man snakker om pizza grandiosa og plasserer man seg selv i det sosiale matlandsskapet, sier hun.

Ifølge Bugge er pizza populært, men ferdigpizza er noe som har relativt lav matkulturell status.

– Folk beskriver det som dårlig middag, slurvemat og ferdigmat. Det er ikke sett på som ordentlig middag, men mer som en mellomrett eller noe man må spise når man er på farten, sier Bugge.

Ny variant av Grandiosa

I forbindelse med 35 års jubileum lanserer Grandiosa nå en ny variant, med fire oster og uten kjøtt. Har Grandiosa laget en ny salgsvinner? Det har tre pizzaelskere funnet ut. De har smakstestet nykommeren opp i mot orginalen og dessuten tre andre konkurrenter.

Alle pizzaene er testet blindt. Pizzabakere ved Villa Paradiso hjelper oss med å steke pizza. Pizzaene blir stekt slik det er oppgitt på pakken. Pizzaene er gitt poeng på en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

TESTPANEL: Petter Wahl Sekne, kokk og restauranteier, Mariangela Di Fiore, kokebokforfatter og Lene Håkonsen, matansvarlig ved Olivia restaurant. FOTO: Matkontrollen/TV 2
TESTPANEL: Petter Wahl Sekne, kokk og restauranteier, Mariangela Di Fiore, kokebokforfatter og Lene Håkonsen, matansvarlig ved Olivia restaurant. FOTO: Matkontrollen/TV 2