LAPPEN I DØREN: Anne Bjorvatn fra Aust-Agder fant denne lappen liggende på trappen. Politiet mistenker den er lagt der av folk som pønsker på innbrudd. Foto: Privat
LAPPEN I DØREN: Anne Bjorvatn fra Aust-Agder fant denne lappen liggende på trappen. Politiet mistenker den er lagt der av folk som pønsker på innbrudd. Foto: Privat

Flere har funnet mystiske lapper i døren

Politiet i Agder er blitt kontaktet av ytterligere to personer. Lappene de har funnet i døren kan ha sammenheng med innbruddplaner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Huseierne kontaktet politiet etter at Agderposten og senere TV 2 fortalte om Anne Bjorvatn, som fant en sammenrullet papirlapp ved døren sin. 

Etterforskningleder i Arendal Jens Martin Reiersølmoen ved Agder-politiet sier lappen kan ha sammenheng med tyveribander. 

– Vi har sett tidligere at det har vært innbrudd i hus etter at folk har oppsøkt boliger. Å stikke lapper i døren som her, kan være én metode, sier Reiersølmoen til TV 2.

Sammenrullet lapp

Han sier etterforskningen vil vise om disse sammenrullede lappene har sammenheng med innbruddsbander. 

MERKER DØREN: Flere har kontaktet politiet etter å ha funnet sammenrullede papirlapper i døren. Dette bilder er tatt i Lillesand, hvor en kvinne skal ha funnet lappen i dørsprekken. Foto: Tipserbilde til 02255
MERKER DØREN: Flere har kontaktet politiet etter å ha funnet sammenrullede papirlapper i døren. Dette bilder er tatt i Lillesand, hvor en kvinne skal ha funnet lappen i dørsprekken. Foto: Tipserbilde til 02255

Anne Bjorvatn (35) fra Rykene i Aust-Agder oppdaget lappen i en matte på trappen. Da sa Reiersølmoen til TV 2 at det kan være en metode for å undersøke om folk er hjemme.

Hvis lappen fremdeles ligger over døra etter en natt eller noen dager, tyder det på at det ikke er noen hjemme i huset og det blir lettere å ta seg inn for å stjele fra huset.

Har du funnet mistenkelig merking på hus eller postkasse? Tips oss: Asle.Bentzen@tv2.no

Ringer på for å sjekke

Gulbrand Øverbye i selskapet Boligalarmer.no sier rekognoseringsmetoden gjør tyvene vanskelige å identifisere. 

– For eksempel kan én person ringe på og late som han er en døvstum tigger. Da slipper han å snakke, blir avvist og kan gå igjen med en gang, sier Øverbye. 

– Mannen som ringer på kan bli gjenkjent. Men ved at én person rekognoserer og andre gjør innbruddet, slipper personene som gjør innbruddet å bli identifisert, sier han. 

Ikke vanlig metode

Politiførstebetjent Eirik Steen ved Asker og Bærum politidistrikt har vært borti denne metoden, men sier den ikke er veldig vanlig.

– Vi har fått meldinger om utallige tilfeller, men det viser seg som regel at det er tilfeldig. Noen ganger er det folk som har gjort det for å gjøre innbrudd, men ikke kommet så lang som til selve innbruddet, sier Steen.

Han sier det er vanlig folk får melding fra politiet fra folk som mistenker at tyver har rekognosert hjemmet deres. 

– Men det er lite dokumentert at det er tilfelle. Folk tar også kontakt etter at noen har tatt bilder av huset deres, sier han.

Merking var kunstprosjekt

Steen sier folk lett lager seg teorier om hva som kan være på ferde, men ofte sjekker politiet seg frem til årsaker som er direkte humoristiske.

– Én gang var det en kunstforening som hadde et prosjekt, der de gikk rundt og satte merker på postkasser. Postkassemerket var kunsten, sier Steen.

– For ikke lenge siden fikk vi melding om noen som hadde funnet et rødt merke på huset sitt. Det viste seg at det hadde stått en spade der, som hadde farget av på veggen, sier han.

I Telemark ble fire personer fra Litauen pågrepet søndag for innbrudd. Politiets grenseløs-avdeling hadde avslørt metoden deres om å legge lapper på dørene, og kunne spane på dem, skriver Varden

De fire er siktet for 16 husinnbrudd.