Slik kunne Premier League-tabellen sett ut om Carrick spilte alle kamper

Manchester Uniteds statistikk er vesentlig forskjellig med Michael Carrick på banen kontra uten.

Manchester United-West Bromwich (lørdag kl. 18.30) | TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no.

Enkelte spillere er viktigere for laget enn andre, og ofte kan den påstanden bygges opp av statistikk. 

Manchester United med Michael Carrick på banen er et helt annet lag enn Carrick på benken eller tribune. Carrick har vært ute i to de to siste kampene, og er tvilsom til helgens kamp mot West Bromwich. Det vil bety noe om han spiller eller ikke.

– Forskjellen er meget stor. Hans inntog i Manchester Uniteds lag har vært helt avgjørende for at de har snudd sesongen på måten de har gjort, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

Enorm forskjell

Han får støtte av statistikken.

Med midtbanestrategen, som også er brukt i forsvaret, i startelleveren har de røde djevlene tatt 2,44 poeng i snitt - uten ham, nøyaktig ett poeng mindre pr. kamp.

Og sammenligningsgrunnlaget er godt. 33-åringen har startet 16 kamper og ikke startet 18.

– Når han er ute så mangler de hans ro, spilleforståelse og trygghet sentralt på midtbanen. Slik jeg ser fotball så trenger man spillere som Carrick som del av et lag, sier Petter Myhre.

– Det han gjør er ikke så synlig som noen av de mer underholdende spillerne. De som bruker mye touch og gjør utrolige ting med ball. Det er ofte de som stikker av med all æren, men det er spillere som Carrick som gjør det mulig. De gjør medspillerne gode, tenker for lagkameratene og sørger for at de andre har tid og rom, samtidig som de ligger der som en trygghet og kompenserer.

Myhre sammenligner med rollen Sergio Busquets har i Barcelona der superstjernene som Xavi, Iniesta og Messi ikke går av veien for å fullrose jobben Busquets gjør som ryddegutt.

– Spesielt å tenke på hva det kunne vært

For Manchester United-fansen har Michael Carrick vært en av sesongens store helter.

– Det er ikke tvil om at når man ser på kampene denne sesongen at han har en enorm betydning for laget vårt. Han har vist seg som en svært viktig spiller for oss, sier Bernt Hjørnevik, daglig leder i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb. 

– Det er litt spesielt å tenke på hva det kunne vært om han, og flere med han, hadde vært skadefri i innledningen av denne sesongen. Der ser man hvor små marginene er.

Poengsnittet med Carrick på banen er så godt, at dersom han hadde startet alle kampene - og snittet hadde holdt seg, ville Manchester United toppet Premier League-tabellen, tre poeng foran Chelsea som kan sikre seg tittelen søndag.

Dersom den engelske landslagsspilleren ikke hadde spilt noen kamper, og snittet på 1,44 poeng pr. kamp hadde holdt seg, ville de vært nummer 8 i Premier League med 49 poeng. Swansea har den plassen i dag med 50 poeng.

Manchester United startet sesongen svakt. En skadet Carrick spilte ikke de første ti kampene, men formen bedret seg ganske raskt da han var tilbake.

Tror ikke United hadde utfordret Chelsea

Det var ikke helt tilfeldig, men Myhre tror ikke United hadde utfordret Chelsea om ligatittelen dersom midtbanespilleren hadde vært skadefri hele sesongen.

– Det var ikke bare Carrick som var ute, Manchester United hadde omfattende skadeproblemer. I tillegg var van Gaal ny og han brukte en del tid på å eksperimentere med ulik formasjoner og ulike spillere. Det er ikke sikkert starten hadde blitt så mye bedre med han på banen i de første kampene, sier Petter Myhre.

– Jeg er ikke overrasket over at de gjør det bedre med Carrick enn uten, og forskjellen denne sesongen er jo ekstrem. Samtidig må man ta de tallene for det det er, det er mange andre faktorer som spiller inn. Det som er garantert er at inntoget hans var viktig for Manchester United når det kom.

– Får frem det beste i Carrick

Midtbanespilleren har ikke alltid vært elsket av Manchester United-fansen. For et par sesonger tilbake ble han en hoggestabbe på Old Trafford.

– Han har nok ikke fått den anerkjennelsen han fortjener fordi de har spilt på en litt annen måte tidligere enn det de gjør nå. Når van Gaal har funnet formen på laget så blir det svært tydelig at han gjør en god jobb. Teamet skal ha honnør for at de har fått frem det beste i ham, sier Bernt Hjørnevik.

– Han fikk kritikk for at han alltid spilte ballen bakover, på tvers og at det ikke var noe fremdrift. Men han gjør mye som er mindre synlig, og det har folk fått øynene opp for mer enn før. Som fotballmann så har jeg alltid hatt sansen for ham, og har fortsatt sansen for ham. Alle lag trenger slike typer på laget, sier Petter Myhre.

Gryende optimisme

33-åringen har signert en ny ettårskontrakt med de røde djevlene, men karrieren nærmer seg slutten selv om han prestasjonsmessig har vært helt på høyden denne sesongen.

– Man skulle nesten ønsket at man hadde en Michael Carrick i en alder av 26 eller 27. Det går jo mot slutten og han må uansett erstattes snart, sier Hjørnevik som ser lyst på fremtiden.

– Slik ting har utviklet seg denne sesongen så er det nok en gryende optimisme. Denne sesongen var Mesterligaen et ultimatum. Det målet ser ut til å være oppnådd, og da må man bare bygge videre.

En viktig brikke til det har vært Michael Carrick.