TIDENES YNGSTE I LA LIGA: Målscorer Fabrice Olinga (t.v) og spiller «Sansón» (t.h). FOTO/Montasje: NTB scanpix/Getty Images/Celta Vigo
TIDENES YNGSTE I LA LIGA: Målscorer Fabrice Olinga (t.v) og spiller «Sansón» (t.h). FOTO/Montasje: NTB scanpix/Getty Images/Celta Vigo

Disse spillerne debuterte i La Liga da de var yngre enn Martin Ødegaard

Martin Ødegaard kan bli Real Madrids yngste gjennom tidene om han får spille onsdag, men i La Liga er det flere som har vært yngre enn ham.

Real Madrid-Almería (20.00) - se kampen på C More Live og csports.no.

Onsdag kveld kan det skje: Martin Ødegaard er i kamptroppen til Real Madrid i La Liga-oppgjøret mot Almería og kan få sin debut for storklubben, 16 år og 133 dager gammel.

Det vil i tilfelle gjøre Ødegaard til tidenes desidert yngste Real Madrid-spiller noensinne.

Den rekorden står i øyeblikket hos Alberto Rivera, som i 1995 var 17 år og 114 dager gammel da han spilte sesongens siste seriekamp mot Celta Vigo. Da var Real Madrid allerede seriemestere.

Bør bli Real Madrid-seier

Real Madrid er ikke seriemestere, men det kan likevel være et passende tidspunkt for klubben å hive nordmannen utpå.

Almería, på 17.plass i La Liga, er en svak motstander som Real Madrid har god kontroll på og bør slå uten for store problemer. Etter skader og suspensjoner, til en viss grad selvpåført nettopp for å kunne sone mot svake Almería, var det ledige plasser i troppen.

– Real Madrid forventer en kamp der de har relativt god kontroll, mens Almería ser på dette som bortimot umulig, sier La Liga-kommentator Petter Veland til TV 2.

– Dersom ting går som planlagt har de nok et ønske om å vise frem Ødegaard for et større publikum enn det han får i Castilla. Dersom det går som Real Madrid forventer og tror, at de har relativt god kontroll på kampen, vil jeg tro han kommer på banen. Det er en god mulighet for Real Madrid å skape noen positive overskrifter og vise at de har kontroll over Ødegaards utvikling etter en måned med negative avisoverskrifter.

Avisen AS har blant annet skrevet om en rift mellom Ødegaard og de andre Castilla-spillerne.

– Dette kan være Real Madrids måte å vise at de fortsatt tror på ham. Om han spiller er det nok på grunn av en blanding mellom politikk, PR og Martins sportslige utvikling, sier Veland.

– Det første halvåret har først og fremst handlet om miljø og tilpassing, så kom denne bonusmuligheten til å vise ham frem og kanskje gi ham spilletid i La Liga.

Ikke yngst i Spania

En eventuell debut vil selvsagt få stor oppmerksomhet i Fotball-Spania og -verden generelt.

16 år og 133 dager er ungt, men det er definitivt ikke yngst i den spanske toppdivisjonen.

Dette er listen av spillere som spilte sin første kamp i La Liga mens de var yngre enn det norske stortalentet er i dag.

UNG DEBUTANT: Francisco Bao Rodrìguez «Sansón».
UNG DEBUTANT: Francisco Bao Rodrìguez «Sansón».

1. Francisco Bao Rodriquez, «Sansón» - 15 år og 255 dager
«Sansón» debuterte  for Celta Vigo mot Sevilla 31. desember i 1939, 15 år og 255 dager gammel. Forsvarsspilleren fikk bare seks kamper for Celta Vigo i sin første periode i klubben, men spilte flere sesonger i La Liga for Oviedo. Tidenes yngste spiller i La Liga returnerte til Celta før han avsluttet karrieren i Xerez i 1956.

2. Pedro Irastorza Ayerbe - 15 år og 288 dager
En forsvarsspiller er også nummer to på listen. Pedro Irastorza Ayerbe (født 22.april 1918) debuterte for Real Sociedad allerede på nyåret 1934.

3. Óscar Ramón Pellicer - 15 år og 289 dager
Treeren på listen var bare en dag eldre enn nummer to. Midtbanespilleren Oscar Ramon Pellicer, født og oppvokst i Zaragosa, fikk spille for førstelaget til Real Zaragosa bare 15 år og 289 dager gammel i 1984/85-sesongen.

4. Branislav Kubala Daucik, «Branko» - 16 år og 83 dager
Sønnen av Barcelona-legenden László Kubala nådde aldri samme høyder som faren, men han begynte tidlig. Allerede som 16-åring i 1965 fikk «Branko» debuten for byrival Espanyol, der også faren spilte etter Barcelona-karrieren. «Branko» skapte seg senere en karriere i USA.

5. Fabrice Olinga Essono - 16 år og 98 dager
Fabrice Olinga er La Ligas yngste målscorer gjennom tidene etter at han scoret i sin debut, et par dager før han ble 16 år og 100 dager gammel. Málaga-spilleren fikk sjansen av daværende trener Manuel Pellegrini og kom på banen etter 60 minutter i sesongåpningen mot Celta Vigo i 2012-2013-sesongen. Olinga har senere stort sett vært på utlån og spiller denne sesongen i rumenske Viitorul Constanta.

JUBEL: Fabrice Olinga i midten feirer med daværende lagkamerat og nåværende Real Madrid-spiller Isco etter scoringen mot Celta Vigo. FOTO: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
JUBEL: Fabrice Olinga i midten feirer med daværende lagkamerat og nåværende Real Madrid-spiller Isco etter scoringen mot Celta Vigo. FOTO: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA

6. Antonio Puche Vicente, «Puche II» - 16 år og 124 dager
Puche fikk sin første kamp på Spanias øverste nivå da Elche spilte 1-1 mot Osasuna senhøsten 1988. Han fikk tilliten av tidligere nevnte Laszlo Kubala, som da var blitt trener. Puche slet med å etablere seg i La Liga, og hadde størst suksess hos Palamós i Segunda Division - der han blant annet scoret seks mål i en 7-1-seier over Leganés i 1995.

(Martin Ødegaard - 16 år og 133 dager)
Martin Ødegaard vil, om han spiller onsdag, bli den sjuende yngste spilleren som har spilt i La Liga - 18 dager yngre enn José Antonio Reyes.

7. José Antonio Calderón Reyes - 16 år og 151 dager
Den kanskje største stjernen på denne listen debuterte for Sevilla mot Real Zaragosa i 1999. Reyes etablerte seg raskt på Sevilla, og fikk sin landslagsdebut for Spania som 19-åring. 20 år gammel flyttet han til Arsenal og London, før han returnerte på lån til Real Madrid i 2006. Senere ble det fire sesonger som Atlético Madrid-spiller, før han returnerte til Sevilla i 2012.

I STARTEN AV KARRIEREN: Jose Antonio Reyes fotografert før Arsenal-overgangen i 2004.  FOTO: AP Photo/Raul Diaz
I STARTEN AV KARRIEREN: Jose Antonio Reyes fotografert før Arsenal-overgangen i 2004.  FOTO: AP Photo/Raul Diaz

8. Francisco Javier Pérez García, «Frank» - 16 år og 161 dager
Bare ti dager yngre, men 15 år tidligere, debuterte «Frank» for Osasuna, men han klarte aldri å bite seg fast i noe førstelag og karrieren tok aldri av. Resten av karrieren tilbragte han i Palamós og Getafe.

9. Paul Quaye - 16 år og 177 dager
11. mars 2012 kom fikk ghanesiske Quaye sin debut for Espanyol da de møtte Rayo Vallecano. Quaye spilte tre minutter for lillebror i Barcelona, men har siden ikke fått tillit på A-laget. Sommeren 2014 gikk han til Atlético Malagueño, b-laget til Malaga.

10. Patricio Pelegrín Nicolás - 16 år og 202 dager
Patrico Pelegrín debuterte for Murcia på sensesongen 1974-75, og er fremdeles den yngste som har spilt for klubben. Debuten var mot selveste Barcelona, men stort større enn det ble det aldri i karrieren til Pelegrín.

Som man ser er en debut i ung alder slett ingen garanti for at man får en stor karriere. Ikke en gang for de ikke-spanske debutantene har karrieren tatt av.

– Ikke for stort press

Martin Ødegaard har tildels fått kritikk for måten han har prestert for Real Madrid Castilla, men Veland tror faktisk at førstelagsfotballkan passe han bedre nå.

– Han har vært meget god de gangene han har trent med A-laget, noe som underbygger det man tidligere har sett: Ødegaard er flink til å strekke seg etter nivået han jobber mot. Det så vi i Tippeligaen og på landslaget. På samme måten kan man kanskje ikke forvente at en 16-åring skal lede laget og dra det i riktig retning. Det har kanskje blitt litt slik på Castilla, sier Petter Veland til TV 2.

– Forventningene blir kanskje paradoksalt nok mindre om han spiller på A-laget?

– Jeg tror ikke det blir noe folkekrav om at han skal score mål dersom han kommer på banen, nei, men jeg tror de som er på kamp vil glede seg til å se ham. Jeg blir overrasket om han ikke får stor jubel.

Kilder: Gol Digital, Wikipedia, bdfutbol.com, Liga BBVA.