EN SKJELVEN ELG: Lars Berger på sitt beste var et unikum i sporet, og hadde han dagen på standplass i tillegg holdt det gjerne til topplassering. Men de dagene hvor han lyktes på stående skyting kom ikke altfor ofte... Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
EN SKJELVEN ELG: Lars Berger på sitt beste var et unikum i sporet, og hadde han dagen på standplass i tillegg holdt det gjerne til topplassering. Men de dagene hvor han lyktes på stående skyting kom ikke altfor ofte... Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

– En elg på ski, som var litt skjelven på stående 

Slik tror Lars Berger han vil bli husket. 

ULLEVAAL STADION (TV 2 Sporten): - Jeg har noen få verdenscupseirer og noen VM-medaljer som jeg vil se tilbake på. Jeg har gått noen få gode skirenn, og veldig mange dårlige, sier Lars Berger.

Vi møter 35-åringen i lokalene til Norges Skiforbund på Ullevaal Stadion. Som TV 2 Sporten kunne melde mandag morgen: Lars Berger legger opp. Nå venter ny jobb som landslagstrener for syns- og bevegelseshemmede langrennsløpere og skiskyttere.

1. mai går han løs på den utfordringen, men først må han fordøye at karrieren er over.

- Det blir sentimentalt og jeg feller noen tårer. Idrettskarrieren har vært en stor del av livet, og en livsstil jeg har vært vant med så lenge. Nå har jeg sagt takk for meg. Det er særlig når man har meddelt til venner og familie i en sms at du kjenner det går opp for deg på en ny måte. Jeg kjenner at det sprenger på, sier han.

En elg på ski
Da TV 2 Sporten snakket med Berger i forrige uke hadde han ennå ikke tatt en endelig avgjørelse rundt karrierestopp eller ei.

- Men jeg trenger en ny operasjon i kneet, sa han da.

Det gjør han fortsatt, men nå har han altså bestemt seg for at nok er nok.

- Jeg signerte trenerkontrakten for noen få dager siden. Avgjørelsen om å legge opp tok jeg rett i forkant av det, sier han.

Berger har vunnet tre VM-gull i langrenn (ett individuelt, to på stafett) og ett VM-gull i skiskyting (stafett). I tillegg kan han se tilbake på to individuelle sølvmedaljer i skiskytter-VM, samt sju verdenscupseirer.

- Er det VM-gullet i Sapporo fra 2007 som blir stående igjen som høydepunktet?

- Jeg husker Sapporo godt, men jeg får aldri vite om jeg egentlig var best der (Berger hadde gunstig startnummer og unngikk mye av snøværet, journ.anm.). Men jeg husker godt noen sølvmedaljer jeg har tatt i skiskyting, svarer han.

- Hvordan tror du folk vil huske deg?

- Som en elg på ski. Litt skjelven i knærne når han skjøt stående, men med et tappert smil etter rennet, sier Berger og gliser.

Angrer ikke på noe
Den oppsummeringen er i hvert fall treffsikker. I alle år har han fått spørsmål om han ikke skulle vrake skiskyting helt og kun satse på langrenn, men hver gang har Berger vært urokkelig.

- Jeg har fått prøve begge deler og hatt mye moro. Jeg angrer ikke på noenting. Jeg har vært bra på liggende skyting de siste årene, men stående ble litt for komplisert for meg, der var det sjelden full klaff. Men en sjelden gang gikk det, og det var helt topp, sier han.

Trenerjobben innebærer mange nye ting å sette seg inn i, men det er noe Berger gleder seg til.

- Nå har jeg totalansvar for en treningsgruppe med økonomi, budsjett, samlinger og laguttak. Det artigste blir å trene og lære videre, og å lære av dem. Før har jeg bare spist, sovet og trent, og ikke tenkt hardt på annet enn meg selv. Nå skal jeg ta meg av en hel gruppe, få den til å fungere og gjøre smarte og gode planer. Det tror jeg blir spennende, sier Berger.