Her bor de som ikke har betalt årsavgiften i tide

Purringene går ut nå - se hvor de havner.

20. mars gikk den ordinære fristen for å betale årsavgiften ut. Det er tildels store forskjeller i antall purringer mellom de ulike norske fylkene. Foto: Montasje/Scanpix.
20. mars gikk den ordinære fristen for å betale årsavgiften ut. Det er tildels store forskjeller i antall purringer mellom de ulike norske fylkene. Foto: Montasje/Scanpix.

Fristen for å betale inn årsavgift for motorvogn forfalt 20. mars i år.  Totalt blir det krevd inn 9,6 milliarder kroner. Personbilsatsen for 2015 er 3.060 kroner, 3.565 kroner for dieselbiler uten partikkelfilter.

Til sammen 3,6 millioner krav ble sendt ut. En drøy måned etter at fristen gikk ut, viser tall fra Tollvesenet at 305.000 krav ennå ikke er betalt.

Nå purres disse bileierene. De som får purring har enten ikke betalt, eller de har betalt årsavgiften for sent. For sistnevnte er det ingen nåde: De må betale tilleggsavgift uansett.

Store forskjeller

Generelt har vi nordmenn blitt litt bedre årsavgift-betalere i år, enn vi var i 2014.

Da måtte Tollvesenet purre 9,1 prosent av betalerne. I år gikk dette antallet ned til 8,4 prosent.

Tollvesenet har også brutt dette ned på fylker, og den statistikken viser at det er tildels store forskjeller mellom de ulike fylkene.

Best i Sogn og Fjordane 

De beste betalerne finner vi i Sogn og Fjordane. Innbyggerne der ligger godt over landsgjennomsnittet, bare 6,3 prosent av kravene der må purres.

Det er nesten like bra i nabofylket Møre og Romsdal, der må 7,10 prosent av kravene purres opp. Nummer tre på lista er så Rogaland, med 7,17 prosent.

Norske avgifter gjør denne bilen til et lite kupp

Finnmark på bunnen

I andre endel av lista skiller Finnmark seg ut. 9,59 prosent av kravene dit må purres opp i år. Ett annet fylke er også på 9-tallet, det er Vestfold, med ni 9 prosent blank.

Aust-Agder på tredeplassen sniker seg såvidt under 9 prosent, her er fasiten 8,97 prosent.

Tollvesenet opererer også med en kategori som heter "ukjent". Her er det snakk om adresser som ikke er knyttet til et fylke eller en kommune, inkludert utenlandske adresser. Så mye som 39,57 prosent av kravene her må purres. 

Begjæres avskiltet

Den nye fristen for å betale nå er 6. mai. Har man ikke gjort opp for seg innen da, er det klart for tøffere sanksjoner fra myndighetenes side.

Da begjærer nemlig Tollvesenet at kjøretøyet skal avskiltes. Og det betyr i praksis at regningen blir betydelig høyere enn den kunne ha vært. For å få skiltene tilbake, må man først gjøre opp for seg i form av å betale årsavgift og tilleggsgebyrer, i tillegg kommer gebyr til Statens vegvesen for å få skiltene tilbake.

Så mye koster drømmebilen deg i året

- Det viktigste er å slippe bompenger