Magnus Carlsen slo Rauf Mamedov i siste runde av Shamkir Chess, og sikret dermed nok en turneringsseier. Her fra sjakk-VM i Sotsji. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Magnus Carlsen slo Rauf Mamedov i siste runde av Shamkir Chess, og sikret dermed nok en turneringsseier. Her fra sjakk-VM i Sotsji. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Carlsen vant – sikret turneringsseier

Rauf Mamedov hadde lite å stille opp med mot verdensmesteren, og måtte gi tapt etter tre timer.

Magnus Carlsen hadde aldri problemer i siste runde av Shamkir Chess. Etter tre og en halv time kunne verdensmesteren notere seg enda et helpoeng i superturneringen.

Dermed var det ingen som kunne være en trussel til førsteplassen, og nordmannen kunne smile for en overlegen turneringsseier.

- Jeg hadde en god start og en god avslutning, og unngikk i tillegg en kollaps midt i turneringen. Det er forskjellen på en god prestasjon og en veldig god prestasjon, sa en fornøyd Carlsen på pressekonferansen.

Carlsen tok 7 poeng av 9 mulige, og har med en ratingprestasjon på 2983 gjort et av sine beste resultater gjennom historien. 

Det er ingen tvil om at nordmannen har hatt et godt 2015. Med turneringsseire i både Tata Steel i januar, Grenke Chess Classic i februar og nå Shamkir Chess, har Carlsen vunnet alle turneringene han har spilt i år.

Til tross for at verdensmesteren nå er såpass suveren, har han ikke problemer med å motivere seg for videre turneringer.

- Jeg lærer hele tiden, og det er god nok motivasjon for meg, sa han på pressekonferansen.

Enkel sisterunde

Etter å ha benyttet seg av en uortodoks plan i åpningsfasen, var det tydelig at Carlsen var på hugget. Rauf Mamedov rotet med ideene, og verdenmesteren grep fort initiativet.

Med presise og gode trekk økte presset steg for steg, og etter flere avbytter var partiet kommet inn i en stilling som få ville ønsket å ha mot Magnus Carlsen; nordmannen hadde muligheten til å, dersom han ønsket det, i timevis spille uten risiko. Hele tiden ville han kunne få sette motstanderen i problemer.

Slik skulle det likevel ikke gå. Aserbajdsjanerens klokke tikket derimot fort mot null, og med en vanskelig stilling og lite tid, tok det ikke lang tid før tabbetrekket kom. Mamedov mistet kontrollen og i trekk 34, og etter trekket dronning til e5 gjorde han kort prosess og ga opp partiet.