Slik blir langrennslandslaget neste sesong

Fire nye fjes på landslaget.

Petter Northug var ikke på listen da landslagssjef Vidar Løfshus presenterte langrennslandslaget for sesongen 2015/16.

Se lagene nederst i artikkelen!

– Det har vært gode møter og positive holdninger. Vi tror og håper vi kommer til gode løsninger som er bra for Skiforbundet og Northug selv. Vi er optimistiske og håper å komme frem til løsninger som er spiselige for begge parter. Jeg håper at Petter går tradisjonell langrenn til vinteren, sier Løfshus.

For landslagssjefen ville helst hatt Petter Northug på landslaget.

– Petter har stått på listen min siden Falun, men med de møtene som har vært så var det ikke aktuelt å presentere ham. Det var jeg forberedt på, så det kom ikke som noen bombe, sier Løfshus til TV 2.

– Vi får se hva som kommer ut av de møtene. Det er nok noen som kommer til å ta en beslutning som jeg er enig i, sier Løfshus.

Rønning vrakes
Nye fjes på allroundlaget er Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug, mens sprintlaget er identisk fra i vinter. På kvinnelandslaget er Kari Vikhagen Gjeitnes og Ragnhild Haga nye utøvere.

Marthe Kristoffersen og Eldar Rønning ble, som TV 2 erfarte for en uke siden, vraket fra landslaget.

– Eldar har vært en klippe i laget i over ti år. Han har hatt to tunge sesonger, selv om det var et lyspunkt med en 8. plass i Lahti. Han begynner å få alderen mot seg, selv om vi tror Eldar kan få trent godt utenfor landslaget, sier Løfshus. 

– For lagets del er det synd at Eldar ikke er med, men han har ikke fått det ut i konkurranser, sier TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Får forbundshjelp
Timo André Bakken og Marthe Kristoffersen kom ikke med på årets elitelandslag i langrenn. Inn mot neste sesong får duoen likevel drahjelp av skiforbundet.Timo André Bakken overrasket alle ved å bli norgesmester i sprint på Røros i vinter og har i tillegg en rekke gode plasseringer i verdenscupen. Etter verdenscupsprinten i Drammen lovet landslagstrener Arild Monsen 26-åringen landslagsplass foran neste sesong, men denne uken kom kontrameldingen.

Valget med å droppe Bakken begrunner landslagssjef Vidar Løfshus med at Tour de ski og den nye touren i Canada er landslagets store mål neste sesong. Ingen av de konkurransene er spesielt velegnet for en sprinter.

Da Løfshus offentliggjorde uttaket av elitelandslagene fredag, røpet han samtidig at Bakken vil få en viss oppfølging fra forbundshold.

– Vi har sagt at Timo skal kunne bruke Arild (Monsen) litt som rådgiver og at vi skal kunne hjelpe ham litt med for eksempel utstyr. I tillegg vil han bli invitert til tre samlinger med landslaget i løpet av sommeren og høsten. Det samme gjelder også Marthe Kristoffersen, sa landslagssjefen.

Kristoffersen har vært på landslaget i en årrekke, men har fått ødelagt de siste sesongene av sykdom. Varden-løperen ble dermed ikke funnet god nok til en plass denne gangen.

Disse herreløperne er på allroundlandslaget: Pål Golberg, Chris Jespersen, Didrik Tønseth, Simen Sveen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund.

Herrer, sprint: Ola Vigen Hattestad, Sondre Turvoll Fossli, Anders Gløersen, Eirik Brandsdal, Tomas Northug, Finn Hågen Krogh

Kvinner: Martine Ek Hagen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg, Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kathrine Harsem, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Kari Vikhagen Gjeitnes