Solberg: – PST forverret Norges forhold til Kina

Statsminister Erna Solberg (H) mener at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har bidratt til å forverre forholdet mellom Norge og Kina.

FORVERRET: Erna Solberg mener PST har forverret Norges forhold til Kina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORVERRET: Erna Solberg mener PST har forverret Norges forhold til Kina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I PSTs trusselvurdering trekker sikkerhetstjenesten fram at Kina driver etterretningsvirksomhet i Norge.

Påstanden gikk ikke ubemerket hen. Kina reagerte sterkt og anklaget PST for «kald krig-mentalitet».

Solberg sier til Dagens Næringsliv at PSTs beskrivelse av situasjonen bidro til å forverre forholdet mellom Norge og Kina.

– Jeg tror ikke jeg vil si at det var ødeleggende. Men det er klart at det gjør det vanskeligere. Når vi sier nei til noen forskere og andre fra ulike land, så forverrer det forholdet til landene, fordi vi mener at vi må ta de sikkerhetsforanstaltningene som vi mener er nødvendige både for Norge som nasjon og for norsk næringsliv, sier Solberg.

Hun har ikke gjort noen vurdering om det var nødvendig av PST å nevne Kina ved navn, men viser til at PST selv velger strategi og at PST har sagt at organet skal vise åpenhet.

Åpenheten gjelder også norske næringslivsledere, påpeker Solberg, som oppfordrer beslutningstakere i bedrifter og forskningsmiljøer til ikke å være naive.

Hun setter sin lit til utenriksminister Børge Brende (H) som har sagt at bedring av forholdet til Kina er en av hans viktigste oppgaver, men legger til at det også er en sak som handler om modning. (©NTB)