– Vi krysser fingrene for at det ikke skal komme et tilbakefall

Petter Stordalen forteller om klemmer fra fremmede og utallige støtteerklæringer etter at kona Gunhild ble alvorlig syk.

Det var i fjor høst at lege og miljøforkjemper Gunhild Stordalen (36) fikk påvist den livstruende sykdommen systemisk sklerodermi.

Gjennom stamcellebehandling og rehabilitering, er det én person som aldri har viket fra hennes side, nemlig ektemannen, investor Petter Stordalen (52). 

Da han gjestet God morgen Norge torsdag morgen, fortalte han om den massive og rørende støtten paret har fått gjennom den tunge perioden. 

– Jeg tror det som har vært mest overraskende for oss begge, og det som har gledet mest, er at folk bryr seg. Vi snakker om at vi har et samfunn hvor folk ikke bryr seg – det er ikke sant! Folk bryr seg masse. Det er bare at man ofte ikke helt vet hva man skal si eller hva man skal gjøre, sier hotellkongen til programleder Signe Tynning (52). 

Se Stordalen i God morgen Norge ovenfor. 

Fikk klem av fremmed på joggetur

Stordalen fikk behandling for sykdommen i Nederland fordi den ennå ikke er kommet til Norge. Da paret kom hjem igjen, ventet en ny hverdag.

Da Petter Stordalen bestemte seg for å ta en løpetur på Bygdøy Allé første dagen hjemme, merket han at både kjente og ukjente brydde seg. 

– Det var to mennesker som stoppet meg. Én som jeg aldri har møtt før ga meg en klem og sa at det var fantastisk hyggelig å se meg. Kona hans hadde hatt det vanskelig, og det handlet blant annet om parykken, sier han og henviser til de ulike parykkene kona har vist seg med etter at hun mistet håret under behandlingen.

– ... Og så stoppet en annen kar og sa «jeg vil bare gi deg en klem, Petter. Det er hyggelig å se deg tilbake her. Jeg håper jeg kan se Gunhild her også», fortsetter 52-åringen. 

– Umulig å takke alle

Stordalen forteller at støtten har vært så omfattende at han ikke har tid til å svare alle. 

– Jeg opplever at det er masse omsorg, det er masse mennesker som bryr seg. Det er klart, vi har en enorm takknemlighetsgjeld til alle, og jeg skulle ønske at jeg kunne sagt takk til alle personlig, men det er umulig siden jeg får så mange henvendelser. 

Han håper sjenerøsiteten ekteparet har møtt blir et eksempel til etterfølgelse. 

–  Jeg tror det er viktig for et samfunn: det å bry seg. Det å huske på det som Gro Harlem Brundtland sa en gang, dette med nabokjerringa og å bry seg om naboen din.

Tilbake til hverdagen: – Fantastisk!

Det er ikke bare omtenksomme naboer som har gjort det godt for Stordalen-paret å returnere hjem. Choice-sjefen forteller at gjenforeningen med hverdagen har vært en sann glede. 

– Det er helt fantastisk å komme tilbake til jobb. Sove i senga mi. Spise frokost. Løpe med bikkja. Komme på kontoret. Man får et savn etter normalitet. Du tenker ikke på det når du går på jobb, kommer her og møter alle kollegene dine, men når du ikke har det, savner du det, sier han.

– For meg var det også en fantastisk tankevekker at det jeg liker aller best, er å gå på jobb i Choice, fortsetter han.

Har «restartet maskinen»

Selv om stamcellebehandlingen altså er gjennomgått, er Stordalen klar over at kampen ikke er over. 

– Gunhild har en lang vei tilbake. Men nå har vi tatt første runde, og det har gått veldig bra. Det er som en datamaskin. Det er den samme maskinen, men vi har trykket på Ctrl+Alt+Delete, og så håper vi og krysser fingrene for at det ikke skal komme et tilbakefall og at alt skal gå bra.