POPULÆRT: Mange synes rengjøringsspray er et enkelt produkt å bruke for å vaske vekk støv og flekker. Foto: Lovise Ingeborg Gangnes/TV 2
POPULÆRT: Mange synes rengjøringsspray er et enkelt produkt å bruke for å vaske vekk støv og flekker. Foto: Lovise Ingeborg Gangnes/TV 2

Ny rapport: Rengjøringsspray øker risikoen for astma

Bruken av rengjøringsspray i Norge har økt. Nå viser flere studier at sprayen kan være skadelig for luftveiene.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Rengjøringsspray inneholder produkter som er beregnet for å løse opp flekker og annet, og det er ikke bra for slimhinnene i lungene, forteller Jan Vilhelm Bakke til TV 2.

Han er overlege i Arbeidstilsynet og førsteamanuensis i miljømedisin på NTNU, og har lenge fulgt utviklingen i bruken av rengjøringssprayer i Norge og resten av Europa.

– Jeg mener, som fagperson, at det beste ville være å forby sprayene, sier han. 

Det var NRK som først omtalte rapporten Bakke har vært med på å skrive, som tar for seg flere studier fra Europa. 

Renholdere i faresonen

Ofte er det ansatte i renholdsbransjen som bruker sprayene. Disse er, ifølge Bakke, den mest utsatte gruppen.

– Desto lenger de har jobbet i renhold, desto større risiko har de for å utvikle astma. Dessuten ser det ut til at dette kan gå videre til KOLS, sier han. 

Bakke mener det er grunn til å slå alarm i bransjen.

– Det er rundt 50.000 sysselsatte renholdere i Norge, så dette angår mange. Flere er kun ansatt i kortere perioder, kanskje kan dette være fordi de finner ut at de ikke tåler produktene, sier han. 

Bekymret for barn

VIL FORBY SPRAY: Overlege Bakke mener vi bør vaske uten rengjøringsspray. Foto: Helga Koinegg/Helsedirektoratet
VIL FORBY SPRAY: Overlege Bakke mener vi bør vaske uten rengjøringsspray. Foto: Helga Koinegg/Helsedirektoratet

Mange har sprayflasker med rengjøringsmiddel stående på både kjøkken og bad. Andelen som bruker spray til rengjøring har økt, ifølge den norske rapporten.

– Det er veldig lettvint, og nettopp det gjør dette skummelt. Jeg er bekymret for hva som skjer i hjemmene, når mor går rundt og sprayer og barna puster inn stoffene, sier han.

Bakke mener man kan vaske vel så rent uten sprayen. 

– Man klarer seg fint med å bruke ren mikorfiberteknologi, som en klut uten spray, sier han. 

Renholdsprodusent følger med

Lilleborg er en av dem som produserer rengjøringsspray. De vil nå følge godt med på en kommende studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt, som skal se på sammenhengen mellom astma og renholdsprodukter.

– Lilleborg følger denne studien nøye, og dersom det fremkommer en faktisk sammenheng her, vil vi gjøre nødvendige grep, sier informasjonssjef Anne Gjemdal til NRK.

Overlege Bakke håper det kan etterhvert kan skje endringer i bruken av rengjøringsspray. 

– Jeg vil ha sprayene bort, så det blir spennende å se hva konsekvensene av dette kan bli, sier han.

Og, selv om overlegen er svært opptatt av å formidle farene ved bruk av rengjøringsspray, er han ikke helt stueren selv. 

– Jeg må innrømme at jeg har noen sprayer selv. Men jeg har en dialog med kona, så de blir forhåpentligvis borte etterhvert, sier han og ler.