OMSTRIDT INTERVJU: I slutten av mars ble den høyreorienterte partilederen Jimmie Åkesson (35) intevjuet av Fredrik Skavlan (48). Foto: Skjermdump/NRK
OMSTRIDT INTERVJU: I slutten av mars ble den høyreorienterte partilederen Jimmie Åkesson (35) intevjuet av Fredrik Skavlan (48). Foto: Skjermdump/NRK

Skavlan forsvarte seg: – Jeg håper jeg får svar på hva jeg skal beklage

Aldri før har NRK fått så mange klager. Torsdag ble Fredrik Skavlan grillet i et splittet Kringkastingsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 3600 klager er kommet inn etter Fredrik Skavlan (48) sitt intervju med den svenske politikeren Jimmie Åkesson (35). Aldri før har NRK mottatt så mange klager.

Torsdag forsvarte han seg for Kringkastingsrådet, som er et rådgivende organ som uttaler seg om programtilbudet til NRK. Mandatet er fastsatt i Kringkastingsloven.

Leder for rådet, Per Edgar Kokkvold (69), startet møtet med å lese opp noen av klagene fra den store bunken. Skavlans intervju blir omtalt som agressivt og for pågående.

– Stakkars mann. Tar det aldri slutt?

– Det var rett og slett vondt å se på.

Mener nordmenn ikke ser konteksten

– Dette begynner å ligne på en landssviker-sak, sa Skavlan, etter å ha blitt grillet av Kringkastningsrådet.

Skavlan fikk syv minutter til å forsvare seg for den fullsatte salen av presse og medieeksperter. Han mener mye av problemet er at nordmenn ikke ser konteksten rundt intervjuet.

– Et stort spørsmål som vi har stilt oss, og som jeg håper rådet kan jobbe videre med, er hvorfor reaksjonene i Norge og Sverige har så ulik form, begynner han.

– Jeg har sett gjennom en del gamle intervjuer, ettersom mange mener jeg har forskjellsbehandlet han fra andre gjester. Det var interessant å se mitt intervju med Gerd-Liv Valla om igjen. Det var ingen som reagerte på det da, men når jeg ser det i dag, ser jeg at det var veldig hardt. Det handler om konteksten rundt, sier Skavlan.

Mange mente han ikke skulle vært gjest

Han prøver å forklare at konteksten er helt annerledes for svenske seere.

– Vi forsøkte å gi et bilde som Norge også skulle forstå. Hva er det som gjør dette partiet så kontroversielt? Dette er et parti de syv andre partiene ikke vil snakke med i Riksdagen, forteller Skavlan.

– Den første debatten for oss var i Sverige, og den gikk ut på hvorfor vi ville invitere han inn i studioet vårt. Det syntes vi var en udemokratisk holdning, sier programlederen.

Mente selv han var klar

– Det ene var historien om hans utbrenthet. Det andre var den politiske krisen. I tillegg ville vi snakke om partiet Sverigedemokraterna og partikulturen. Det politiske klimaet i Sverige har hardnet, og Sverigedemokraterna er en del av grunnen til det. Dette klimaet er også en del av begrunnelsen for at Åkesson sykemeldte seg, sier Skavlan.

Skavlans redaksjon har lenge vært interessert i et intervju.

– Vi tok kontakt med Sverigedemokraterna da han sykemeldte seg. Det ble understreket fra oss at vi ikke ville ha et intervju før han var klar for det. Dette forsto de. Så fikk vi en dag beskjed om at han var klar for å gi et intervju. Vi var opptatt av at han skulle være rustet for det. Han opplyste selv at han hadde snakket med sin psykolog, som sa han var klar for det.

Lurer på hva han skal beklage

Mange har ment at programmet likevel ikke skulle la Åkesson være gjest. Det er Skavlan uenig i.

– Det å booke han av igjen da, ville være en umyndiggjøring av en voksen mann, en erfaren politiker, sier Skavlan.

Til slutt gjør han det klart at han ikke angrer på intervjuet.

– Jeg håper å få svar på hva jeg skal beklage og hvem jeg skal beklage til, sa han.

Får ikke kritikk av Kringkastingsrådet

Etter den lange gjennomgangen i Kringkastingsrådet ble flertallet enige om at de ikke ville komme med en egen uttalelse om det omstridte intervjuet. Det blir dermed ingen kritikk rettet mot programmet.

De forutsetter likevel at de kritiske synspunktene som kom fram under debatten tas til etterretning av NRKs ledelse.

Mindretallet ville kritisere Skavlan, og Kokkvold forteller at avgjørelsen tok tid å komme fram til.

Omstridt politiker

Jimmie Åkesson er partileder i det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna. Ved valget i 2010 ble han valgt inn i Riksdagen.

Åkesson ble sykemeldt for et halvt år siden etter å ha blitt utmattet psykisk og fysisk, men er nå tilbake til lederstolen for det høyreorienterte partiet. 

Det er de kritiske spørsmålene rundt sykdommen og politikken som har fått både nordmenn og svensker til å rase mot Fredrik Skavlan. Skavlan avbrøt Åkesson flere ganger og fulgte opp med flere kritiske spørsmål.

Skavlans opptreden blir omtalt som aggressiv og pågående.

PFU følger ikke saken

Pressens Faglige Utvalg har mottatt seks klager på Skavlans intervju, men de vil ikke følge saken videre fordi de ikke har fått samtykke fra Åkesson og Sverigedemokraterna.

Selv har ikke Åkesson reagert på intervjuet.

– Jeg føler meg ikke særlig ydmyket. Fredrik Skavlan er nok genuint interessert i mennesker og jeg tror han ... det er årsaken til hans fremgang, men han og redaksjonen hadde sterkt press på seg siden man fikk kritikk allerede på forhånd for at jeg skulle være med. Man måtte foregripe den kritikken, har Åkesson sagt til Expressen.