Slik blir du lurt når du kjøper kjøtt

Kjøper du kjøtt som er strimlet i butikken? Da er sannsynligheten stor for at du ikke får det du betaler for. 

Michael Andreassen er en profilert programleder i P4, men også en engasjert forbruker som nå har tatt kontakt med Matkontrollen. Utenpå pakken med løvtynn kyllingfilet fra Solvinge står det merket nettovekt 300 gram, men Andreassen har fremdeles til gode å få akkurat dette. 

IRRITERT: Michael Andreassen er lei av å få mindre kjøtt enn det han betaler for. FOTO: Matkontrollen/TV 2
IRRITERT: Michael Andreassen er lei av å få mindre kjøtt enn det han betaler for. FOTO: Matkontrollen/TV 2

– Det som irritere meg er at jeg betaler for noe jeg ikke får. Det står nettovekt 300 gram, og da betaler jeg for 300 gram kylling. Det virker litt smålig at jeg reagere på at jeg har fått 20 gram for lite, det er ikke det som tipper over, men det er så konsekvent, forteller Andreassen. 

Aldri nok kjøtt

For Andreassen er det ikke et engangstilfelle at vekten som er merket utenpå pakken ikke stemmer overens med kjøttmengden.

– Jeg har til nå veid ca 20 pakker med kylling, og jeg har enda ikke opplevd å få den kjøttmengden som pakkene er merket med, sier Andreassen.

– Det skjer hver gang. Det er derfor jeg blir irritert. Hadde det ikke vært sånn, så hadde jeg ikke blitt irritert. Det kan jo skje variasjoner. Jeg skjønner at det ikke er en stein jeg kjøper, det er en organisme. Men når det er for lite hver gang, så synes jeg det er litt masse, sier Andreassen.

– Misvisende og villedende

Matkontrollen har kjøpt pakker med kjøtt som var i strimler eller skåret opp, ferdigpakket og merket med en standardvekt. Til sammen ble dette ti ulike produkt og to pakker fra hvert produkt, som var å finne i de store dagligvarekjedene.

KONTROLL: Matkontrollen sjekker vekten på skåret kjøtt. FOTO: Matkontrollen/TV 2
KONTROLL: Matkontrollen sjekker vekten på skåret kjøtt. FOTO: Matkontrollen/TV 2

Alle pakkene ble veid hos Justervesenet. Resultatet av disse veiingene viste at 17 av de 20 pakkene inneholdt mindre kjøtt enn den vekta pakkene var merket med.

– Misvisende og villedende, er min personlige mening, sa distriktssjef for Justervesenet Bård Helmersen etter målingene var gjennomført.

Tillit mellom produsent og forbruker

En grunn for at det er mindre kjøttmengde enn det man kan forvente å få, er fordi kjøtt avgir væske over tid. Mattilsynet sier til Matkontrollen at det er lov med et avvik på pluss minus fem prosent på pakkedato for pakker med kjøtt i strimler, men de syntes avvikene Matkontrollen har funnet er store.

– Først og fremst er det viktig at produsenten merker det slik at det er en god tillit mellom produsent og forbrukeren. Og så er det viktig at de merker i tråd med regelverket, men noen av disse avvikene ser ut til å være større enn det enn det vi skal kunne forvente, sier Ole Fjetland, direktør for avdeling Mat i Mattilsynet.

Fjetland sier videre at hvorfor produsenten har valgt å merke pakkene på denne måten må man spørre den om og hva de har tenkt til å gjøre for å forbedre dette.

Verst i klassen

Den Rema 1000 eide produsenten Solvinge kom dårligst ut i denne stikkprøven. Da Matkontrollen kontrollveide en pakke var det ikke 400 gram, men 350 gram. Det er nesten 50 gram mindre enn det som står på pakken.

STILLER SPØRSMÅL: Solveig Barstad konfronterer kommunikasjonssjef i Rema 1000, Marianne Moen. FOTO: Matkontrollen/TV 2
STILLER SPØRSMÅL: Solveig Barstad konfronterer kommunikasjonssjef i Rema 1000, Marianne Moen. FOTO: Matkontrollen/TV 2

– Det kan jeg forstå at man tenker over og reagerer på. For oss i Rema 1000 vil vi jo ha fornøyde kunder, sier kommunikasjonssjef i Rema 1000 Marianne Moen

– Når det står 400 gram på en pakke, hvor mye kjøtt kan jeg forvente at det er oppi da?

– Det du kan forvente er at vi veier denne på pakkedato, og da veies den uten den forpakningen du ser og uten absorbenten i bunn. Da seier regelverket at du kan ha pluss minus fem prosent på pakkedato. Og dette er jo et tynnskåret kjøtt som slipper naturlig en del væske etterpå, svare Moen.

Moen sier videre at Rema 1000 er opptatt av å ha fornøyde kunder ved å etterleve regelverket for denne typen kjøtt.

– Men dere vet jo at når pakkene kommer ut til meg som forbruker, så er det ikke sikkert at det ligger i det som står på pakken.

– Det som står på pakken veies jo på pakkedato, og der sier det at vi kan ha pluss minus inntil fem prosent, sier Moen.

Rema 1000 har nå sendt en mail til Mattilsynet og Justervesenet for å få de til å vurdere om det skal skje en endring av regelverket for kjøtt som er i strimler.

Betaler for en blodpute

Siden kjøtt avgir væske havner store deler av det du forventer å få i kjøttmengde i absorbenten i bunnen av pakken. Absorbenten ender opp som en blodpute som du betaler for.

Andreassen er verken fornøyd med å betale for blodputa eller kjøttet som mangler i pakkene.

– For meg som forbruker så virker det som om jeg må regne med å bli lurt. Jeg trenger ikke å være redd for det, for jeg vet jo at jeg kommer til å bli lurt! Kjøper du kylling så blir du lurt, lurtgaranti, sier Andreassen.