KORTENE PÅ BORDET: Belle Gibson ble kjendis da hun hevdet å ha beseiret kreft med mat som medisin. Foto: Penguin
KORTENE PÅ BORDET: Belle Gibson ble kjendis da hun hevdet å ha beseiret kreft med mat som medisin. Foto: Penguin

Kjent kreft-blogger innrømmer at alt var løgn

Belle Gibson (23) innrømmer at hun har bedratt venner, familie og lesere med krefthistorien sin.

Livsstilsblogger Belle Gibson har innrømmet at hun fant på historien om at hun hadde dødelig hjernesvulst.

Hun har tjent seg søkkrik på en prisvinnende livsstils-app, og blitt bejublet for sin angivelige kamp mot kreften. Flere tusen mennesker har donert penger til henne i årene siden 2010.

Kurert med alternative metoder

I bloggen sin har hun beskrevet hvordan hun kurerte seg selv fra hjernesvulsten kun ved å spise sunt og alternative metoder. 

Belle jobbet for å få folk til å la være å vaksinere barna sine. Hun har også vært en forkjemper for legalisering av mariujana.

Personer som fulgte henne på sosiale medier har i økende grad latt seg provosere over at hun videreformidlet ting som åpenbart ikke har rot i virkeligheten.

Stilte spørsmål ved diagnosen

Løgnen begynte å rakne for Belle for en måned tid siden. Da unnlot hun å betale inn 300.000 dollar fra inntektene fra appen, til veldedighet slik hun hadde lovet.

Følgerne hennes begynte å stille spørsmål rundt diagnosen. Senere sa Gibson at hun feilaktig hadde fått påvist kreft i blodet, livmoren og leveren. Men hjernesvulsten var reell, sa Gibson.

Likevel nektet hun å vise journalister legejournalene eller andre beviser for sykdommen. Langt mindre hadde hun beviser for at alternative metoder hadde kurert henne.

«Under intervjuene gråter hun mye når hun blir utfordret. Hun sier hun er lidenskapelig opptatt av å unngå gluten, melkeprodukter og kaffe, men forstår ikke hvordan kreft arter seg», skriver magasinet Women's Weekly, ifølge The Guardian.

Det hele endte med at australsk politi ville sikte henne for bedrageri.

Under et intervju med australske Womens Weekly, fikk hun det direkte spørsmålet:

– Har du, eller har du noen gang hatt kreft?

– Nei. Ingenting av det er sant, svarte hun.

Intervjuet skal offentliggjøres i magasinet torsdag, men allerede har verdenspressen kastet seg over nyheten.

Magasinet spekulerer i om Belle lider av Munchausen syndrom, hvor det karakteristiske er at personer lyver på seg sykdommer for å få oppmerksomhet.

– Problematisk liv

Belle skal ikke ha forklart hvorfor hun har løyet, men sier livet hennes har vært - og er -  problematisk og komplekst.

– Jeg veksler fremdeles mellom hva jeg tror jeg vet, og hva som er virkelig, sier hun.

– Jeg søker ikke tilgivelse. Jeg mener bare det var riktig å legge kortene på bordet. Fremfor alt ønsker jeg at folk skal si: «OK, hun er bare et menneske», sier hun ifølge The Guardian

Hun har fått krass kritikk for å villede kreftpasienter til å tro at de kan bli friske ved å velge rett diett. Kritikk får også media, som har fortalt om Belle Gibson uten å sjekke fakta grundigere.