Her er Norges beste billigøl

Fyll din Seidel, for dette Borg-er for at noen får Pokal, Kompils! Matkontrollen har nemlig testet og funnet Norges beste billigøl. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer neppe som en overraskelse på noen at prisen er viktig for mange når de kjøper øl.

Det finnes flere øl som koster under femtilappen per liter. Det billigste ølet i butikken koster 38 kroner literen, mens de mer kjente merkene koster mellom 50 og 60 kroner literen.

Men er billigølet drikkandes, da? Matkontrollen på TV 2 har testet!

– Billig er ikke nødvendigvis dårlig øl

Vi har latt tre øl-eksperter pluss en gjeng studenter blindteste øltypene, og gi alle de fire billigmerkene terningkast. Tuborg, Norges mest solgte øl, har vært med i testen som joker.

– Et godt øl må ha god fylde, god smak og aroma. Ølet må skille seg litt ut og må ha gode egenskaper som får deg til å like det. Det må ha en god balanse i alt, en god harmoni, sier Inga Greve.

Greve er utdannet ølsommelier og diplombrygger fra Den Skandinaviske Bryggerhøjskole i København, og er kursholder ved Ølakademiet.

– Jeg vil først se på skum og farge, så vil jeg kjenne aroma, smaken, ettersmaken og om det gir mersmak, sier Gustav Jørgensen, forfatter og øl-kjenner.

Ølekspert og ølbok-forfatter Espen Smith sier billig øl nødvendigvis ikke trenger å smake vondt.

– Øl er ikke er billig i Norge, men selvfølgelig er noen øl billigere enn andre. I det moderne Norge er det ikke noe grunn til å tro et rimeligere øl er noe dårligere enn et dyrere øl, sier han.

Enig om taper

Hverken de ølglade studenter eller ekspertene visste hvilket øl de smakte, men både studentene og ekspertene var enige om at Pokal ikke smakte særlig godt. Ølet havner derfor helt i bunn av testen.

TESTPANEL: I tillegg til ekspertene ble de billige ølsortene testet av en gjeng ølglade studenter. FOTO: Matkontrollen/TV 2
TESTPANEL: I tillegg til ekspertene ble de billige ølsortene testet av en gjeng ølglade studenter. FOTO: Matkontrollen/TV 2

– Jeg synes den falt gjennom. Det er et unødvendig produkt. Veldig kjedelig, sier Greve.

– Det er ikke noe galt med dette produktet, men den mangler både korrekt nese og den mangler referansene vi ønsker, som er smak og ettersmak. Det var også litt tynn og vannete. Det var egentlig en ganske dårlig opplevelse, sier Jørgensen. 

Klar vinner

Testgruppene er uenig om Tuborg. Studentene liker dette ølet best og gir det terningkast fem, men det falt ikke i like god smak hos ekspertene som gir Tuborg terningkast tre.

– Jeg synes det ølet er veldig kjedelig jevnt over. Det er ikke mye kick på slutten, men et litt elegant humlepreg som gjør at jeg gjerne tar en til, sier Gustavsen.

– Litt ubalansert synes jeg. Dette øl er ikke noe jeg ville drukket mye av. Den kan man forbigå i stillhet sammen med noen av de andre i testen. Dette er blårussens-favoritt. Det er ikke noe malt og ikke humle, bare vann, sier Smith.

Men begge testgruppene er enig om at Borg er bra. Ekspertene triller terningkast fem, kommer Borg nest best hos studentene. Dermed blir Borg testvinner og danker ut Tuborg, som altså er Norges mest solgte øl.

– Dette ølet hadde mer smak, mer kropp og fin ettersmak. Samtidig var det lett og leskende. Det hadde noe mer, er ekspertene enige om.

– For min del smakte det litt mer naturlig. Det er det som gjør at den blir vinneren for min del, sier Greve.

Se Matkontrollen på TV 2 hver torsdag kl. 20.00!

Her er hele testresultatet!