M/K BLIA: I oktober 1941 gikk Shetlandsgjengens M/K Blia ned. 43 mennesker om bord omkom.  Foto: Stiftelsen Bergens Sjøfartsmuseum
M/K BLIA: I oktober 1941 gikk Shetlandsgjengens M/K Blia ned. 43 mennesker om bord omkom.  Foto: Stiftelsen Bergens Sjøfartsmuseum

Dette var de norske båtflyktningene

– Vi nordmenn har gjort akkurat det samme som flyktningene i Middelhavet, sier direktør ved Migrasjonsmuseumet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under andre verdenskrig flyktet mange nordmenn i båt fra Vestlandet til Shetland. 

Turen over Nordsjøen var farlig. Været kunne være røft, og sjøen minelagt. Det kunne også dukke tyske fly eller ubåter. 

Fullstappede båter med nordmenn

– Båtene ble stappet så fulle som mulig. Flere av fiskebåtene som ble brukt var ikke engang laget for å gå så langt, sier historiker og museumspedagog May Britt Wiel Haugland ved Nordsjømuseumet i Museum Vest. 

Hun mener det er fullt mulig å trekke paralleller til nordmennene som flyktet over Nordsjøen under andre verdenskrig og det vi nå ser i Middelhavet. 

– Jeg tror de som flykter fra krig i Afrika og Midtøsten ikke ser på menneskesmuglerne som kyniske bakmenn. De ser nok på dem som redningen, sier historikeren til TV 2. 

Flykten over Middelhavet organiseres i store grupper. Ikke ulikt det som skjedde over Nordsjøen under andre verdenskrig. 

– Begge deler er mennesker i nød som trenger hjelp til å flykte, sier hun.

Båten som forsvant

Det tyske militærpolitiet gjorde hva de kunne for å rulle opp nettverkene. Ikke minst på grunn av angivere klarte de å få tak i mange, og en rekke skøyter ble senket.

Den verste ulykken var da Shetlandsgjengens M/K «Blia» gikk ned i oktober 1941, med 43 mennesker ombord.

– Det var en fiskebåt, med rom under dørken til fisk. Det rommet ble stappet fullt av flykninger under overfarten, fortelller Wiel Haugland til TV 2. 

Historikerne vet veldig lite om hvor M/K Blia gikk ned, og hva som faktisk skjedde. I frykt for at de angivere skulle røpe dem, hadde de tatt dem med på overfarten. 

– Om båten gikk på en mine, ble senket, eller om det var været vet vi ikke. Vi vet at været var dårlig, så sannsynligheten er stor for at det var været, sier Wiel Haugland. 

– Vi har gjort akkurat det samme

Også Knut Djupedal, avdelingdirektør ved Migrasjonsmuseeet i Hedmark, mener det er lett å trekke paralleller til det som nå skjer i Middelhavet og det som skjedde i Norge under andre verdenskrig. 

– Vi nordmenn har gjort akkurat det samme. Det var mer enn nok folk som flyktet under krigen. Både til fots til Sverige, men kanskje mest sammenlignbart er dem som flyktet med båt til Shetland, sier Djupedal. 

Menneskene som forsøker å ta seg over Middelhavet flykter fra krig, men Djupedal tror også at mange håper på en bedre økonomisk framtid i Europa. Slik vi nordmenn gjorde da vi emigrerte til USA på 1800-tallet. 

Nordmenn som økonomiske flyktninger

Etter det ble innført visumplikt i USA i 1923 var det mange nordmenn som tok seg ulovlig inn i landet.

– Vi har beretninger på lydbånd som viser at nordmenn snek seg inn i USA for å få jobb. De hoppet fra skip og svømte til land, og brøt amerikansk lov, sier avdelingsdirektør ved Migrasjonsmuseet, Knut Djupedal, til TV 2.

Han mener det ikke er noen tvil om at nordmenn som reiste til USA kan omtales som økonomiske flyktninger. 

– Etter 1923 fikk nordmenn komme inn i USA i kvoter. De som forpliktet seg til å jobbe på en amerikansk gård kom lenger fram i køen. Men mange jobbet gjerne på gården en uke, så stakk de av til andre jobber, forteller Djupedal. 

Selv om likhetene er store, tror Djupedal at vi nordmenn kanskje ikke var fullt så desperate etter å komme oss vekk som båtflyktningene over Middelhavet.