Den kvinnelige båtflyktningen reddes i land på Rhodos, etter at båten de reiste med ble knust til pinneved. Foto: AFP/Argiris Mantikos/Eurokinissi
Den kvinnelige båtflyktningen reddes i land på Rhodos, etter at båten de reiste med ble knust til pinneved. Foto: AFP/Argiris Mantikos/Eurokinissi

Norge gir 50 millioner til flyktningkrisen

Regjeringen vil gi 50 millioner kroner i humanitær bistand gjennom FN og andre organisasjoner i forbindelse med flyktningkrisen i Middelhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyste utenriksminister Børge Brende (H) på en felles pressekonferanse med Italias utenriksminister Paolo Gentiloni i Roma tirsdag formiddag.

– Takk for arbeidet dere gjør. Dere kan ikke møte denne utfordringen alene, sa Brende til Gentiloni under pressekonferansen.

– I denne tragedien setter vi stor pris på bidraget, sa Gentiloni.

Brende sa bistanden vil bli gitt til «FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), andre FN-organer og andre som jobber med å løse krisen».

800 døde i helgen

EUs utenriks- og innenriksministre møttes mandag til et hastemøte for å diskutere den vedvarende flyktningkatastrofen i Middelhavet, der minst 1.600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet så langt i år.

Rundt 800 båtflyktninger omkom i helgens forlis utenfor kysten av Libya, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Italienske myndigheter sier at båttragedien i helgen skyldtes en kombinasjon av feil fra kapteinen og at båten var håpløst overfylt.

Ifølge påtalemyndigheten kolliderte den tidligere fiskebåten med et portugisisk lasteskip, delvis på grunn av kapteinens feilmanøvrering. Kollisjonen med lasteskipet førte til at båten kantret.

Passasjerene ble innelåst under dekk

Den tunisiske kapteinen, som er 27 år gammel, er pågrepet, mistenkt for drap, og for å ha forårsaket senkingen av skipet og for å bidra til ulovlig innvandring. En 25 år gammel mann fra Syria er også pågrepet, mistenkt for å bidra til ulovlig innvandring. De to framstilles for varetektsfengsling tirsdag.

Bare 28 mennesker, inkludert de to pågrepne, overlevde hendelsen.

Påtalemyndigheten bekrefter de tidligere meldingene om at det var flere barn om bord, og at flere av de omkomne var innelåst under dekk.

(NTB/TV 2)