Skrekkslagne barn trues med å bli kastet på havet

SICILIA, ITALIA/BERGEN (TV 2): Redd Barna får høre rystende historier fra smuglerskipene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Redd Barna er tilstede på Sicilia for å gjøre det de kan for å hjelpe traumatiserte barn som kommer i land på  Til TV 2 forteller hjelpeorganisasjonen om barn som stadig blir utsatt for trusler og vold.

Trues på livet

– Mange av dem forteller hvordan de er blitt truet med å bli kastet over bord. De blir truet med våpen, sier talsperson for Redd Barna, Gemma Parkin, til TV 2.

– Noen av dem har sett venner bli kastet over bord, en gutt jeg snakket med hadde sett ni nigerianere som ble kastet over bord, sier hun.

Frykten er en ting. Den fysiske utmattelsen er også ekstrem. Ofte har de ikke spist på åtte, ni dager når de endelig blir reddet. Da har de kjempet for livet i dagesvis.

– Flyktningene er ikke klar over hvor lang reise de legger ut på. De går gjerne om bord i båtene i den tro at det skal ta en dag eller to å reise over til Europa. De har gjerne bare med seg en håndfull dadler. De har verken mat eller vann under turen, sier Parkin.

Bryter barns rettigheter

Unicef krever at europeiske myndigheter må sette barns beste først, og minner om barns rettigheter til utdannelse, helseomsorg og trygghet uavhengig av deres flyktningestatus.

– Barn som drar ut på disse reisene blir ofte utnyttet, utsatt for misbruk og de risikerer at flukten kan ende i døden. Overlever de turen blir de ofte leve under uegnede og utrygge forhold og gjort til kriminelle, sier Unicef i en uttalelse.

To arrestert

I 2014 omkom 3500 flyktninger under overfaren over Middelhavet. Så langt i 2015 er tallet 1600. Rundt 800 båtflyktninger omkom i helgens forlis. Kapteinen og styrmannen var blant de 28 som overlevde og er nå pågrepet av italiensk politi mistenkt for menneskesmugling.

En av de 28 båtflyktningene som overlevde hevdet at det var 950 mennesker om bord i fiskebåten og at mange var innelåst i lasterommet. Ingen kjenner det eksakte antallet, men over 50 av dem skal ha vært barn.

UNHCR har sammen med Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) intervjuet de fleste som overlevende dramaet og dannet seg et bilde av hvor mange som var om bord og hvor de kom fra.

– Vi kan si at det er 800 døde, sier UNHCRs talskvinne i Italia, Carlotta Sami.