Mamma Herdis (65) likte eldstedatteren best

– Det er vanlig at foreldre favoriserer barna, sier psykologen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Herdis Palsdottir (65) oppdro sine tre døtre, var det Dora Thorallsdottir (41) som ble «gullungen». 

– Jeg ser det i ettertid, men jeg så det ikke da, sier Herdis til God morgen Norge.

Hun forteller åpent om hvordan eldstedatteren fikk mest kjærlighet, mens den yngste, Svava Thorhallsdottir (36) var den som ble sett på som «det vanskelige barnet.»

Avviste hverandre

– Det var veldig sårt. Så ble det jo til at jeg avviste mamma, som igjen avviste meg, så ble jeg sinna på grunn av dette. Da skjønner jeg jo at mamma ikke synes det var så hyggelig å ha meg der, sier Svava. 

For Dora var oppveksten en helt annen.

– Det er klart det er stas å føle seg elsket og viktig, og å slippe å få så mye kjeft. Samtidig vil jeg fremheve at det barn gjerne gjør for å få denne kjærligheten, er å tilpasse seg. Er man ikke sint og vanskelig, får man enda mer kjærlighet, tror Dora.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

Ond sirkel

Både mor Herdis og døtrene er alle relasjonsterapeuter, som betegner forskjellsbehandlingen i oppveksten som en «ond sirkel.» De får støtte av psykolog Elisabeth Gerhardsen, forfatter av boken «Søsken - konkurrent eller kompis?»

– Barnet føler gjerne at mamma foretrekker den ene, slik at det kjenner seg avvist. Så blir det irritert, og dermed et vanskeligere barn, sier Gerhardsen.

Hun hevder videre at dette for mange er helt vanlig.

– Man går kanskje lettere overens med et av barna. For noen kan det gå så langt at man kjenner at man misliker det ene barnet, noe som er veldig tabu å snakke om, sier hun. 

– Vondt og sårt

FAVORITT: Da søstrene Dora, Bjørg og Svava vokste opp, var det eldstemann som ble mammas «gullunge.» Foto: privat.
FAVORITT: Da søstrene Dora, Bjørg og Svava vokste opp, var det eldstemann som ble mammas «gullunge.» Foto: privat.

Mamma Herdis har snakket mye med døtrene, særlig Svava, om dette i ettertid. Hun synes det er vanskelig å tenke på hvordan hun favoriserte Dora. 

– Dette er ikke noe jeg koser meg med å snakke om, jeg synes det er veldig vondt og sårt. Jeg gjorde så godt jeg kunne, men det var ikke godt nok for mine barn, sier Herdis. 

Svava er glad de har fått pratet mye om dette, men innrømmer at det har satt spor.

– Jeg er veldig vàr på det. Det skal ikke mye til før jeg oppfatter en situasjon som at mamma er mer interessert i Dora og hennes barn enn meg og mine. Jeg er rask til å trekke konklusjoner om at jeg kommer dårligst ut, sier hun. 

– Jobb med deg selv

Psykologen råder foreldre som kjenner på følelsen av å ha en «gullunge», til å fokusere ekstra på det barnet de synes er vanskelig å håndtere.

– Når barnet avviser deg som voksen, så må du spørre deg selv: avviste jeg barnet nettopp? Barn speiler de voksne, og endrer seg i takt med deg, sier Gerhardsen. 

Hun anbefaler at man forsøker å inkludere barna i de små hverdagstingene. 

– Stikk hodet inn døra og spør om barnet vil bli med på butikken. «Hæ, butikken?», sier kanskje 5-åringen, men da føler i hvert fall barnet at du vil ha det med, avslutter psykologen.