Hammerseng-Edin tar oppgjør med nett-trollene

– De er tragiske mennesker. 

LARVIK (TV 2): Den svenske fotballeksperten Johanna Garå orker ikke mer hets på nettet og gir seg på skjermen for å slippe unna mobberne. Også her i Norge får de kvinnelige TV-profilene gjennomgå av nettrollene.

Ei som engasjerer seg sterkt i problemet og tematikken, er Gro Hammerseng-Edin.

Håndballprofilen vurderer en karriere innenfor journalistikken den dagen hun ikke lenger er toppidrettsutøver, og jobber for tiden med en semesteroppgave der hun ser nærmere på hvorfor det finnes så få kvinnelige ekspertkilder i media. Ifølge Hammerseng-Edin viser en forskningsrapport at bare én av fem ekspertstemmer her til lands er kvinner.

Netthets og sjikane kan være noe av forklaringen.

– Netthets er et kjempestort samfunnsproblem. Jeg vil gjerne være med og ta et oppgjør med netthets både blant kvinner og menn. Folk må finne fram folkeskikken, rett og slett. Hvordan vil du at andre skal snakke til deg, hvordan ville du hatt det hvis dine barn ble snakket til på den måten? Jeg ønsker at folk kjenner etter på akkurat det.

– Jeg ville blitt kjempeglad hvis vi fikk fram en kultur hvor vi ler litt av dem som netthetser andre. For det er egentlig de som framstår som noen ganske tragiske mennesker, sier hun til TV 2.

Hammerseng-Edin har sett seg lei på at det å være en offentlig person skal være ensbetydende med at man er nødt til å tåle hets.

– Folk må slutte å si det, at det skal være akseptert. Det er nett-trollene som får skjerpe seg. Det får være grenser for hva det skal være greit å skrive. Som kvinne havner man lett i en slags offerrolle hvis man mener noe om slike ting. «Slutt å klage, slutt å syte», sier gjerne folk.

– Jeg mener egentlig ikke at det er noe mer synd på kvinner enn menn når det gjelder netthets, men jeg er opptatt av at mennesker i rampelyset ikke skal tåle grov sjikane og drapstrusler, sier hun.

TV 4-profilen Johanna Garå reagerte sterkt da hun under en direktesending skulle svare på Twitter-spørsmål fra seerne, og ble overøst med hets og utsagn om at hun var «verdiløs». Når kontrakten hennes med kanalen går ut denne våren ønsker hun ikke lenger å være en del av offentligheten.

– Jeg forstår godt at noen velger å trekke seg. Samtidig tenker jeg at da vinner nett-trollene litt, sier Hammerseng-Edin, som svarer slik på hvordan hun vil reagere på netthets dersom hun skulle tre inn i en ekspertrolle etter karriereslutt:

– Jeg håper at jeg i framtida tør å være synlig i mediabildet, at jeg tør å mene noe, og at folk rundt meg vil gi meg støtte. Det er de nærmeste som betyr noe. Men det er på tide med et oppgjør mot netthets.