VEGGIE: Disse burgerne innholder blant annet kikerter, bønner og sopp. Nedenfor ser du hvordan du kan lage den vinnende vegetarburgeren. Foto: TV 2
VEGGIE: Disse burgerne innholder blant annet kikerter, bønner og sopp. Nedenfor ser du hvordan du kan lage den vinnende vegetarburgeren. Foto: TV 2

Slik lager du Sylvia og Luis' vinnende veggisburgere 

Norges Grillmester-duoen fikk skryt for smakene. Her er oppskriftene.

Vegetarmat stod på menyen i mandagens episode av Norges Grillmester.

Det var søskenparet Sylvia og Luis Vavik som imponerte dommerne mest med sine vegetariske retter, til tross for at de endte opp med å lage burger to ganger. 

Få oppskriftene deres nedenfor!

Vegetarburger med asiatisk salat og cucumber fusion-dressing

Veggie patty:

  • 10 dl kikerter
  • 2 dl kidneybønner
  • 2 dl hvite bønner
  • 1 paprika
  • ½ løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 chili
  • ½ aubergine
  • 1ss cumin
  • 1ss koriander
  • 1 ss salt
  • 1 ss pepper
  • 1 ss curry
  • 4 ss mel
  • 1 dl olje
VALGFRI VEGETARRETT: I mandagens første oppgave, valgte Sylvia og Luis å lage en vegetarburger. Foto: TV 2
VALGFRI VEGETARRETT: I mandagens første oppgave, valgte Sylvia og Luis å lage en vegetarburger. Foto: TV 2

Kjør alle ingredienser i mikser til en grov paste. Bland med mel, form patties, grill på grillen i ca. 5 min på hver side.

Grillet salat:

  • ½ rødbete
  • ½ rosa rødbeter
  • ½ aubergine
  • 3 typer salat, 4 blader av hver sort
  • 1 neve bønnespirer
  • ½ vårløk
  • ½ paprika

Kutt vårløk i terninger. Kutt paprika i små strimler, kutt rødbete i staver, kutt aubergine i staver. Bland alt sammen med salat og dyss saus over.

Agurk fusion-dressing:

  • 4-5 skiver ingefær
  • ½ agurk
  • saft fra 1 sitron
  • 1 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 3 dl yoghurt, plain

Cucumber fusion-dressing: Del agurk og ingefær, ha i en bolle. Tilsett sitron. Bruk stavmikseren til alt er godt blandet. Kok vann og sukker til en sukkerlake. Ha ca. 2-3 ss sukkerlake, smake til som ønskelig. Hell miksen inn med yoghurt (ikke hele), ha i så mye av agurk-miksen man ønsker i forhold til smaken.

SØSKEN: Luis (t.v.) og Sylvia har bakgrunn fra Mexico og USA. Det har så langt preget maten de har laget i Norges Grillmester. Foto: Espen Solli/TV 2
SØSKEN: Luis (t.v.) og Sylvia har bakgrunn fra Mexico og USA. Det har så langt preget maten de har laget i Norges Grillmester. Foto: Espen Solli/TV 2

Vegetarburger med søtpotetchips, avocadokrem og frisk koriandersalsa

Burger:

  • 3 dl kikerter
  • 4 portobellosopp
  • 2 dl kidneybønner
  • 2 dl hvite bønner
  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 paprika
  • 1 chili
  • 1 ts kummin
  • 1 ts koriander
  • 1 ss salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts koriander
  • persille, en neve
  • kruspersille, en neve

Alt kjøres i mikser, lag runde flate former. Sett på grillen 8 min på hver side.
Søtpotetchips: Lag tynne skiver av søtpotet m/ostehøvel. Frityr i olje med piri. Ta ut og la ligge på tørkepapir. Drysses med salt og cayenne med en gang de taes ut av frityroljen.

Søtpotetchips:

  • Halv søtpotet
  • Salt
  • Cayennepepper
  • 3 dl frityrolje

Lag tynne skiver av søtpotet med ostehøvel. Frityr i olje med piri. Ta ut og la ligge på tørkepapir. Drysses med salt og cayennepepper med en gang de tas ut av frityroljen.

Brød:

2 ss gjær
1 ss salt
5 dl hvetemel
1 dl vann
1 dl olje

Ha varmt vann i en bolle med gjær og salt, kna inn mel. La heve i 20 min. Lag runde boller, etterhev bollene i 20 min. Pensle med olje og sesamfrø. Legg på grillen i 20 min.

Avocadokrem:

  • 125 gr kremost
  • 1 lime
  • Halvt glass jalapenos
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ss cumin
  • 1 ss koriander
  • 2 fedd hvitløk

Alt kjøres i mikser, smak til med salt og pepper.

Frisk koriandersalsa:

  • 3 tomater
  • 1 chili
  • 1 bunt koriander
  • ½ løk
  • 1 sitron
  • salt
  • pepper
  • ½ ts sukker
  • 1 fedd hvitløk

Alt kjøres i mikser, smak til med salt og pepper.

Se Norges Grillmester mandager klokken 20.00 på TV 2.