OVERLEVDE: En redningsarbeider vugger et lite barn som er hentet i land i italienske Pozzallo tidlig mandag morgen.
OVERLEVDE: En redningsarbeider vugger et lite barn som er hentet i land i italienske Pozzallo tidlig mandag morgen.

Her reddes babyen i land etter forliset: – Vi kan ikke la Middelhavet være en gravplass

Bare 28 overlevende er funnet etter at en båt med nærmere 700 mennesker kantret utenfor kysten av Libya. Mandag møtes EU til krisemøte situasjonen over Middelhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig mandag morgen ankom et italiensk kystvaktskip Malta. Om bord var 24 døde mennesker, fra det som kan være Middelhavets største båtflyktningkatastrofe.

En overlevende forteller at så mange som mellom 700 og 950 mennesker var om bord i skipet da det sank, like utenfor kysten av Libya. Håpet var et nytt liv i Europa. Nå ender ferden for mange av dem på Malta, hvor de gravlegges. 

– Det er en forferdelig humanitær katastrofe, sier utenriksminister Børge Brende til TV 2. 

– Det er kyniske menneskehandlere som står bak: Å sette tusen mennesker på en liten båt, skyve dem fra land i Libya og håpe de havner et eller annet sted i Europa, legger han til. 

Hastemøte i EU

EUs utenriks- og innenriksministre møtes mandag til et hastemøte for å diskutere den vedvarende flyktningkatastrofen i Middelhavet, der minst 1.600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet så langt i år.

Tirsdag reiser Børge Brende til Italia, for å treffe landets utenriksminister. 

– Helt konkret, hva ser du for deg kommer til å skje nå? 

– Norge kan tilby flere mannskap, og vi må se på muligheten for å stille et norsk skip til disposisjon. Vi må også trappe opp hjelpen til de landene hvor båtflyktningene opprinnelig kommer fram. Vi må også få ut informasjon i Libya, om at det er farlig å legge ut på reisen over Middelhavet, sier Brende.

Støre krever handling

AP-leder Jonas Gahr Støre krever øyeblikkelig handling fra regjeringen for å redde liv i Middelhavet. 

Ifølge VG ber han statsminister Erna Solberg finne ut hvordan Norge kan hjelpe på best mulig måte. 

EN SISTE HILSEN: En italiensk offiser gir en siste hilsen til en av de døde båtflyktningene som mandag morgen ble tatt i land på Malta. Foto: AFP
EN SISTE HILSEN: En italiensk offiser gir en siste hilsen til en av de døde båtflyktningene som mandag morgen ble tatt i land på Malta. Foto: AFP

– Det Italia trenger er ikke nødvendigvis et marinefartøy eller et kystvaktfartøy, selv om det kan være det også. Det kan også være annen skipskapasitet, eller kompetanse til å håndtere denne type vanskelige situasjoner. Poenget er at Italia åpenbart trenger hjelp til å håndtere situasjonen, sier Ap-lederen til VG.

– Middelhavet kan ikke bli en gravplass

Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM) ber EU om å umiddelbart gjenopprette Italias redningsprogram for båtflyktninger over Middelhavet. 

– Mare Nostrum reddet 200.000 liv mellom oktober 2013 og desember 2014, påpeker IOM-sjef William Lacy Swing.

Det italienske Mare Nostrum-programmet ble avviklet i fjor og erstattet av det EU-ledede patruljeringsoppdraget Triton, som både FN og IOM-sjefen har kalt «håpløst utilstrekkelig». 

Barn som har overlevd ferden over Middelhavet bæres i land i havnebyen Pozzallo på Sicilia. Foto: AP
Barn som har overlevd ferden over Middelhavet bæres i land i havnebyen Pozzallo på Sicilia. Foto: AP

– Avtalen som finnes nå er ikke god nok, slår også Brende fast overfor TV 2. 

Han mener Mare Nostrum-programmet var mer tilpasset for å redde mennesker. 

– Vi kan ikke ha en situasjon der Middelhavet utvikler seg til å bli en gravplass, sier Norges utenriksminister. 

Italia kuttet Mare Nostrum-programmet etter at landets myndigheter mislyktes i å overbevise EU-partnere om å bidra økonomisk. Programmet kostet ifølge italienske myndigheter rundt 9 millioner euro i måneden, tilsvarende rundt 75 millioner kroner.