OMSTRIDT SVALBARD-BESØK: Leonid Kalasjnikov sier Norges suverenitet på Svalbard ikke er gitt.
OMSTRIDT SVALBARD-BESØK: Leonid Kalasjnikov sier Norges suverenitet på Svalbard ikke er gitt.

Ordkrigen fortsetter: Russisk politiker mener Norge ikke har full suverenitet på Svalbard

SVALBARD/BERGEN (TV 2): Leonid Kalasjnikov hevder Svalbard er en fri politisk sone og at Norges suverenitet ikke gjelder i full monn.

Det er i ferd med å utvikle seg en diplomatisk ordkrig mellom Russland og Norge i forbindelse med at den russiske visestatsministeren, Dmitri Rogozin, dukket opp i Longyearbyen på Svalbard lørdag.

Rogozin er på både EUs og Norges sanksjonsliste over russiske statsborgere som ikke får besøke EU eller Norge.

– Jeg har merket meg at visestatsministeren har vært på Svalbard, men at han nå har dratt. Så får vi forhåpentligvis mer informasjon fra den russiske ambassadøren når han innkalles på teppet i morgen, sier utenriksminister Børge Brende til TV 2 søndag.

Første nestleder i den russiske utenrikskomiteen, Leonid Kalasjnikov, går imidlertid ut søndag kveld og hevder den suverenitetsmessige situasjonen på Svalbard ikke er gitt.

– Svalbard er en fri økonomisk og politisk sone hvor Norges suverenitet ikke gjelder i fullt monn. Rogozin har handlet i sin fulle rett og i tråd med loven. Han har enda en gang satt et komma ved Svalbards status, sier Kalasjnikov til radiostasjonen «Moskva kaller».

Gjør narr av Norge

Det var lørdag at Rogozin la ut bilder som viste at han befant seg i Longyearbyen.

– Sysselmannen har god oversikt over bevegelsene på Svalbard, men jeg ønsker ikke å utdype det, sier Brende.

Søndag nådde nyheten om den norske reaksjonen den russiske visestatsministeren og Rogizin gjør tydelig narr av norske myndigheter.

– Det er for sent å veive med knyttnevene etter en slåsskamp, tvitrer han som et motsvar på norske myndigheters reaksjon på hans opphold på Svalbard.

Brende lar seg ikke hisse opp over visestatsministerens motsvar.

– Det får stå for hans regning, vi beveger oss ikke inn i en slik diskusjon som dette. Nå blir den russiske ambassadøren innkalt og så får vi en forklaring, sier han.

Rogizin: – Vi skal gjøre Arktis til vårt


Til meldingen fra det russiske nyhetsbyrået Tass om at «Norsk UD er misfornøyd med Rogozins visit på Svalbard», tvitret Rogozin søndag:

– De er bare misunnelige på at vi er her på Nordpolen og bader.

Den norske reaksjonen på visestatsministerens besøk på Svalbard er toppsak hos flere russiske medier, og flere har intervjuet Rogozin på satellittelefon fra Nordpolen.

– Vi er kommet til Arktis for å bli og vi skal gjøre det til vårt, sier Rogozin til Lenta.ru.

Fløy til Nordpolen

Den kontroversielle visestatsministeren fløy søndag videre nordover til en russisk stasjon ved Nordpolen.

Rogozin er øverste leder for den nylig etablerte russiske arktiske kommisjonen og er også leder for forsvarsindustrien og romfartsindustrien i Russland.

Den tidligere lederen for partiet Rodina, «fedrelandet», var fra 2008 til 2011 Russlands ambassadør til Nato.

– Norge beklager at en listeført person fra Russland, visestatsministeren, reiser til Svalbard og vi ønsker å få nærmere forklaring fra Russland på hva som ligger bak, sier Brende.

FLYET: Flyet til Russlands visestatsminister Dimitri Rogozin på flyplassen i Longyearbyen. Lørdag ga den profilerte russiske nasjonalisten rett og slett blaffen i innreisenekten og trosset derved norske myndigheter. Foto: TV 2
FLYET: Flyet til Russlands visestatsminister Dimitri Rogozin på flyplassen i Longyearbyen. Lørdag ga den profilerte russiske nasjonalisten rett og slett blaffen i innreisenekten og trosset derved norske myndigheter. Foto: TV 2