Riise utsatt for skrekktakling: – Han stod bare der og gliste

Også i FotballXtra raste panelet etter taklingen på Bjørn Helge Riise.

Tromsø - Lillestrøm 1-1:

Begge lag måtte nøye seg med ett poeng hver etter søndagens oppgjør på Alfheim.

Erling Knudtzon sendte gjestene i ledelsen etter 34 minutter, før Gjermund Åsen utlignet to minutter senere.

Se sammendraget til høyre i saken!

Gliste etter skrekktakling

Men det som alle snakket om etter at dommeren blåste av oppgjøret var Marcus Hanssons skrekktakling på Bjørn Helge Riise på overtid. TV-bildene viste at Tromsø-spilleren skled inn i situasjonen med knottene først.

– Det er en 50/50-ball som jeg føler jeg kommer greit på. Så kommer Tromsø-spilleren, slik som jeg husker det, kommer i ufattelig stor og kaster seg inn. Det er en ufattelig stygg takling. Jeg kan ikke si noe annet enn at han prøver å gjøre det med vilje, forklarer Riise til TV 2

LSK-spilleren var oppgitt etter skrekktaklingen. Lillestrøm-spilleren har ikke snakket med Hansson etter taklingen.

– Jeg klarer ikke å skjønne at det er gult. Det som irriterer meg mest er at når jeg snur meg så står han og smiler. Det er usmakelig. Det hører ikke hjemme på en fotballbane. Jeg er bare glad at leggbenet ikke knakk. Til og med Tromsø-legen var inne og sjekket at det gikk bra. Det er den styggeste taklingen jeg har blitt utsatt for, sier Riise.

– En del av spillet

Resultatet av taklingen er en blå legg for Lillestrøm-spilleren. Hansson sier han prøvde å vinne ballen og at han ikke kom inn med strakt ben. Svensken reagerer på at Riise beskylder ham for og ha glist etter taklingen.

– Absolutt ikke. Jeg håper det går bra. Jeg ville aldri forsøkt å skade noen med vilje, sier Hansson til TV 2.

– Vil du kontakte Riise i etterkant?

– Det kan jeg absolutt komme til å gjøre. Jeg håper at Bjørn Helge forstår at jeg ikke ville skade ham, men vinne tilbake ballen. Vi han ha en unnskyldning, så har jeg ingen problemer med å stille opp og gi ham det, sier Tromsø-spilleren, og slår fast:

– Jeg håper det går bra med han, og at det ikke ble noen alvorlig skade. Jeg stod slett ikke og gliste i etterkant Om Riise oppfatter det slik, så vil jeg be ham om unnskyldning for det, for det var absolutt ikke meningen, fortsetter Tromsø-spilleren.

Sandmoen: – Han gikk etter ball
Dommer Brage Sandmoen mener Tromsø-spilleren ikke bevisst gikk inn for å skade motspilleren.

– Vurderingen da var at han gikk etter ball. Jeg var i tvil og landet på et gult kort. Taklingen er hensynsløs, men jeg ser ikke treffpunktet så godt, sier dommeren til TV 2 Sporten.

Sandmoen har sett episoden på TV i etterkant, og innrømmer at han burde vist det røde kortet.

– Jeg så den på TV i etterkant og da så den mer voldsom ut. Etter å ha sett de ville jeg ha landet på rødt. Oppgaven er å beskytte spillerne og vi prøver så godt vi kan, sier han.

 

– Jesper Mathisen mente i studio at du bør få karantene. Hvordan stille du deg til det?

– Det får han lov til å mene, svarer dommeren kort.

Raste i studio

Taklingen satte sinnene i kok under FotballXtra.

– Det der er et klart rødt kort. Riise blir støttet av banen og jeg håper det går bra for hans del. Der skulle Hansson blitt utvist. Han går rett på standfoten med knottene, konkluderte Freddy dos Santos. 

– Det der kan være karrièretruende, supplerte RBK-spilleren Pål André Helland.

– Det er rett før beinet ligger oppå tribunen. Det er skandale at det ikke er rødt kort, fortsatte Jesper Mathisen. 

Start-spilleren mener dommerne snart må ta tak i slike situasjoner.

– Dommerne snakker før hver sesong at de skal slå ned på slike taklinger, så skjer det aldri. Hvis du ikke kan dømme rødt kort på slikt, så skjønner du ingenting av fotball. – Dommeren burde få karantene i mange kamper for å ikke kunne se det der. Det er nesten fengsel, tordnet Mathisen. 

– Kan ikke straffes

Den tidligere toppdommeren Per Ivar Staberg mente Hansson burde fått det røde kortet.

– Jeg har bare sett episoden på TV en gang i FotballXtra. Da tenkte jeg umiddelbart at det var rødt kort, og er enig med guttene i studio om det. Måten Hansson går inn i taklingen på med en voldsom kraft er egnet for å skade spilleren. Dommer Brage Sandmoen står bra plassert og burde gitt rødt kort, sier Per Ivar Staberg.

- En av dommerens fremste oppgaver er å beskytte spillerne, og i dette tilfellet feilet Brage med det, fortsetter den tidligere toppdommeren.

Staberg tror ikke Hansson får en straff i etterkant av episoden.

- Regelverket sier at han ikke kan bli straffet på grunnlag av videobevis, siden dommeren blåste frispark for episden. Min mening er at dette regelverket må endres, og at det ikke bør spille noen rolle om dommeren har sett det eller ikke. Har dommeren gjort en feil beslutning, bør NFF kunne forandre på sanksjonene, forteller Staberg.

Simen Kind Mikalsen kom innpå for Riise som ikke klarte å fullføre kampen etter taklingen.