Magnus Carlsen hadde god grunn til å glise etter dagens seier mot verdenstoer Fabiano Caruana. Her fra sjakk-VM i november 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Magnus Carlsen hadde god grunn til å glise etter dagens seier mot verdenstoer Fabiano Caruana. Her fra sjakk-VM i november 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Carlsen-seier i stjerneduell

Remisstilling snudde til Carlsen-seier, og verdensmesteren tok et sterkt helpoeng. 

Det var knyttet stor spenning til duellen mellom verdensener Magnus Carlsen og verdenstoer Fabiano Caruana, når de to skulle måle krefter i tredje runde av Shamkir Chess. Med sorte brikker var det på forhånd klart at nordmannen ville få en tøff oppgave, men Carlsen lurte sin nærmeste konkurrent som til slutt måtte bukke under for presset.

Lenge var partiet spennende, men etter knappe tre timer begynte konturene av poengdeling å skimtes. Stadig flere brikkebytter ble utført, og snart var det vanskelig å se vinstsjanser til noen parter. Allikevel skulle det magiske skje. Kun Magnus Carlsen klarte å holde tungen rett i munnen, og i det som virket som en enkel forsvarsjobb for Fabiano Caruana, gikk italieneren seg vill. 

Med selvsikre, erfarne manøvre så Carlsens avslutning lekende lett ut. Raskt spilte han ut trekkene som førte til et helpoeng, og etter drøye fire timer kunne italieneren kaste inn håndkleet og takke for partiet.

- Jeg var veldig overrasket over hva som skjedde. Det var død remis, sa en lett sjokkert Carlsen på pressekonferansen. 

Psykologisk overtak

Liten tvil hersker om hvem som tok det psykologiske overtaket tidlig i partiet. Etter et overraskende åpningsvalg fra verdensmesteren, måtte Caruana fort gå i tenkeboksen. Verdensmesteren derimot, virket svært selvsikker i sine trekk, og slengte ut de femten første på under ti minutter. Det var tydelig han enda var i hjemmeforberedelser.

Italieneren så seg trolig lei på Carlsens faretruende planer, og virket til å bestemme for å sette en stopper for dem. Da han i sitt trettende trekk vek unna alt kjent farvann med et noe tvilsomt trekk, skiftet partiet karakter.

Det ble Carlsens som ved brettet måtte forsøke å finne trekk som utnyttet sin motstanders unøyaktighet. En stund så forsøket lovende ut - de sorte brikkene skapte et ubehagelig press på den hvite stillingen. 

Den talentfulle italieneren hadde derimot tilsynelatende små problemer med å parere truslene Carlsen brakte på banen, og etter noen nøyaktige beregninger ble spilt, virket sluttspillet som fulgte svært remisaktig. 

- Han kunne bare gå for trekkgjentakelse, og det var ikke noe mer jeg kunne gjort, forklarte Carlsen på pressekonferansen.

- Jeg trodde det var remis uansett hva jeg gjorde, innrømmet Caruana. 

Magisk avslutning

En klokke tikkende fort mot null, og en stilling bare tilsynelatende enkel å forsvare, viste seg derimot å være en svært dårlig kombinasjon for Fabiano Caruana. Etter en rekke unøyaktigheter fra unggutten frem mot tidskontrollen og trekk førti, satte Carlsen inn det endelige nådestøtet.

En tydelig skuffet Caruana slaktet eget spill på pressekonferansen etter partiet.

- Alle trekkene jeg gjorde var dårlige. Jeg spilte ikke særlig godt i starten av partiet, og jeg forstår heller ikke hvorfor jeg gikk for tårnsluttspillet. Jeg spilte rett og slett bare dårlig, sa han. 

Det som kunne virke som magi fra Carlsen, kan dermed mye skyldes på italienerens egne feil. Verdensmesteren skal derimot ha ros for å være på hugget når det gjaldt! Hver eneste unøyaktighet ble i dag hardt straffet, og Carlsen kan smile for en svært bra dag på jobben.

Det blir derimot lite tid til å hvile på laurbærene, og i morgen venter nok en utfordring. Fra 12.00 spiller Carlsen mot Michael Adams, og har igjen de sorte brikkene. Partiet kan følges direkte på tv2.no.