UENIG: Bent Høie kommer ikke til å jobbe for innføring av tvangsvaksinering av barn i Oslo. (FOTO: Scanpix)
UENIG: Bent Høie kommer ikke til å jobbe for innføring av tvangsvaksinering av barn i Oslo. (FOTO: Scanpix)

Høie advarer mot tvangsvaksinering

Helseministeren har ingen planer om å jobbe for å innføre forsøk med obligatorisk vaksinering av barn i Oslo. 

Arbeiderpartiets landsmøte lørdag, vant Oslo Aps forslag om tvangsvaksinering fram, med 157 mot 123 stemmer.

Ingen verdi

Bent Høie tror ikke Arbeiderpartiets landsmøtevedtak noengang blir satt ut til livet.  

– Dette vedtaket har liten verdi. Hva slags sanksjoner skal myndighetene ilegge foreldre som nekter å vaksinere barna sine? Det har ikke Arbeiderpartiet svar på, sier Høie til NTB.

Han understreker at hans klare anbefaling er å følge barnevaksineprogrammet, men tror informasjonsarbeid er veien å gå.

– Å tvinge noen til å vaksinere barna sine vil kunne gi vaksinemotstanderne et ekstra argument. Jeg tror den offentlige debatten som har vært om dette temaet vil bidra til at vaksineandelen øker, sier han.

Senterpartiet sier også klart nei til forslaget, mens både SV og Venstre er skeptiske, ifølge NTB. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre lar seg allikevel ikke skremme. – Vi tar det til etterretning og tar dialogen derfra, sier Støre til NTB og understreker at det er all grunn til å ta den økende vaksineskepsisen på alvor.

Har skapt debatt

Både i Norge og USA har debatten om vaksinering av barn skapt et voldsomt engasjement de siste månedene. Flere steder har vaksinasjonsdekningen gått ned, noe som øker sjansen for at meslinger sprer seg.

Forrige uke ble det kjent at myndighetene i Australia vil stoppe alle utbetalinger av velferdspenger, barnetrygd og all annen offentlig støtte til foreldre som sier nei til å vaksinere barna sine.

Støtter heller ikke heroin-forslaget

Helseministeren har heller ikke sansen for Ap-vedtaket om å igangsette forsøk med heroinassistert behandling av rusavhengige, som også ble vedtatt på landsmøtet lørdag.

– Ap fortsetter å diskutere eksperimenter i stedet for å prioritere det vi vet gir resultater. Det er ikke mangel på legemidler i rusomsorgen. Det som må styrkes er ettervern og sosial rehabilitering i form av bolig, arbeid og aktivitetstilbud, sier Høie.

Lang kamp

Ap-veteran Thorvald Stoltenberg har lenge kjempet for at heroin må benyttes i behandlingen av tunge rusavhengige.

Partiet mener det må ligge medisinske og ikke politiske vurderinger til grunn for medikamenter som brukes i helsehjelp til rusavhengige, og går inn for oppstart av heroinassistert behandling i en kontrollert studie.

NTB/ TV 2

Mer innhold fra TV 2