NOTORISK NASJONALIST: Visestatsminister i den russiske regjeringen, Dmitri Rogozin, tvitret dette bildet fra sitt besøk i Longyearbyen lørdag.
NOTORISK NASJONALIST: Visestatsminister i den russiske regjeringen, Dmitri Rogozin, tvitret dette bildet fra sitt besøk i Longyearbyen lørdag.

Svartelistet russisk nasjonalist på mistenkelig Svalbard-besøk

Den russiske visestatsministeren Dmitri Rogozin (51) står på EU og Norges sanksjonsliste og er nektet opphold på norsk territorium. Lørdag ankom han Longyearbyen på Svalbard.

Den russiske vise-statsministeren Dmitri Rogozin postet lørdag flere innlegg på Twitter hvor han fortalte at han hadde ankommet Longyearbyen og Svalbard.

Som bevis la han ved bilde av seg selv tatt i Longyearbyen.

Rogozins besøk er oppsiktsvekkende all den tid han befinner seg på sanksjonslisten til EU og Norge over russiske statsborgere som er svartelistet fra å besøke vestlige land.

I begrunnelsen fra EU heter det at Rogozin offentlig tok til orde for å annektere Krim-halvøya.

Reagerer sterkt

UD reagerer sterkt på at Rogozin oppholder seg på Svalbard. 

– Vi har gitt tydelig uttrykk overfor den russiske ambassaden i Oslo om at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard. Vi har bedt russiske myndigheter om en forklaring, sier UDs kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til TV 2.

Fra norsk side vil UD vurdere forsterkede tiltak vedrørende innreise som også omfatter Svalbard

Norge ble 1920 tilkjent overhøyhet over Svalbard gjennom Svalbardtraktaten. Med traktaten følger enkelte innskrenkninger for norsk myndighetsutøvelse, noe som også medfører at øyene er ekskludert fra Schengen-samarbeidet.

Rogozin sier ingenting om hvordan han har kommet seg til Svalbard.

Det er Barents Observer som først meldte om Rogizins besøk.

Nektet opphold på norsk territorium

Skulle han ha brukt norske innenlandsfly ville han normalt sett blitt stoppet i passkontrollen og skulle vært nektet innreise på grunnlag av sanksjonene som er iverksatt mot 151 russere og 37 russiske organisasjoner.

I sanksjonene heter det at disse personene er nektet opphold i EU.

Men det ankommer jevnlig charterfly direkte fra Russland til flyplassen i Longyearbyen.

«Ankommet Longyearbyen på Svalbard», tvitret Rogozin lørdag formiddag.

Fem timer senere tvitret han igjen, denne gang fra det russiske gruvesamfunnet Barentsburg.

«Barentsburg. Her lever russiske og ukrainske gruvearbeidere sammen som ett folk», tvitret han.

«Norske turister kommer hit»

Litt senere postet han bilder fra en kullgruve i Barentsburg, før han postet et bilde fra en suvenirbutikk hvor en kunne se norske og russiske flagg sammen med bilder av gamle kultursymboler fra Sovjetunionen.

– Nordmenn på snøskuter kommer hit som turister for å utforske den sovjetiske arven, tvitret Rogozin ironisk.

Leder for forsvarsindustrien

Den kontroversielle visestatsministeren er på Svalbard før han skal fly videre nordover til en mobil russisk is-stasjon.

Rogozin er øverste leder for den nylig etablerte russiske arktiske kommisjonen og er også leder for forsvarsindustrien og romfartsindustrien  i Russland.

Den tidligere lederen for partiet Rodina, «fedrelandet», var fra 2008 til 2011 Russlands ambassadør til Nato

151 russere svartelistet

EUs sanksjonsliste som Norge også følger kom til som en følge av den russiske annekteringen av Krimhalvøya i mars i fjor og ble senere utvidet i forbindelse med krigen i øst-Ukraina.

Lista består av 151 navn EU hevder er personer som er direkte involvert i destabiliseringen av Øst-Ukraina.

Hverken Utenriksdepartementet eller Sysselmannen på Svalbard var kjent med at Rogozin hadde ankommet norsk territorium da TV 2 kontaktet de lørdag kveld.