REMIS: Magnus Carlsen møtte Anand igjen.(AP Photo/Artur Lebedev)
REMIS: Magnus Carlsen møtte Anand igjen.(AP Photo/Artur Lebedev)

Fornøyd Carlsen sikret remis mot Anand

– Det kunne fort blitt tap i dag, sier Magnus Carlsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager samles Magnus Carlsen og resten av verdens sjakkelite for å måle krefter under Shamkir Chess i Aserbajdsjan. Turneringen, som regnes som en av årets sterkeste, pangstartet fredag med rivaloppgjøret mellom Carlsen og hans utfordrer fra forrige VM-match, Vishy Anand.

– Fornøyd med remis
Med sorte brikker var det klart at nordmannen ville ha en tøff oppgave, men at Magnus Carlsen burde være storfornøyd med å ha fått med seg et halvpoeng var det få som på forhånd ville spådd.

– Jeg er fornøyd med remis, det kunne fort blitt tap i dag. Dette var ikke særlig imponerende, konstaterte nordmannen på den offisielle pressekonferansen etter partiet.

En tidlig og stygg overseelse gjorde nemlig at verdensmesteren mesteparten av partiet var avhengig av hjelp fra sin motstander for å kunne berge et halvpoeng. Vishy Anand spilte derimot lenge sine brikker feilfritt, og nederlaget virket for nordmannen ikke å være langt unna.

Inderen klarte derimot aldri å finne det avgjørende nådestøtet, og etter at Carlsen på eksemplarisk vis utnyttet hans unøyaktigheter, kunne han se langt etter et helt poeng.

– Det var ikke behagelig
Carlsen åpningsvalg indikerte at han gjerne ville ha action allerede i første runde av Shamkir Chess. Friskt ofret han en bonde for å komme i kontrollen av partiet. En liten stund så forsøket lovende ut - brikkene skulte faretruende ned mot motstanderens territorium.

Like etter kom derimot unøyaktigheten som fikk sjakkentusiaster verden over til å mislike nordmannens stilling de neste timene. Med det overambisiøse, nittende trekket dronning til d7 tillot Carlsen sin motstander både å overta initiativet i partiet og samtidig beholde den ekstra bonden.

Dermed fulgte et forsvarsmaraton for nordmannen. I en stilling hvor hvit kontrollerte alt som foregikk, kunne ikke Carlsen gjøre annet enn å forsøke å overleve.

– Noe gikk galt - det var ikke behagelig å spille denne stillingen, kommenterte Carlsen etter partiet.

Men med en klokke tikkende mot null og en stilling fortsatte et stykke unna helpoenget, klarte derimot ikke Anand å finne trekkene som ville avgjort partiet. Et par dårlige kongetrekk like etter gjorde at stillingen ebbet ut i enkel remis, og etter nesten fem timer var poengdelingen et faktum.

Lørdag 12.00 spilles andre runde i Shamkir Chess. Magnus Carlsen spiller da med hvite brikker mot arrangørlandets stjerne, Shakhriyar Mamedyarov. Partiet kan følges direkte på tv2.no.