Refser Støres asyl-løfte:
– Norge spiller umoralsk Gud

– Å ta imot 10.000 flyktninger koster 10 milliarder kroner, sier kommentator Jon Hustad i debattprogrammet Underhuset.

Jonas Gahr Støres åpningstale på Arbeiderpartiets landsmøte skapte jubel hos AUF-leder Mani Hussaini. Jubel som følge av Støres ønske om å ta imot 10.000 syriske flyktninger de to neste årene. 

I går møtte Hussaini Jon Hustad til debatt. Hustad, til dagen kommentator i avisen Dag og Tid, var langt mindre fornøyd med asylplanene enn sin motdebattant i det TV 2 Nyhetskanalen-sendte programmet Underhuset. 

– Jeg synes mer synd på de som ikke kan komme til Norge, sier Hustad.

Se gårdagens i vinduet over.

Knuser Støres forslag

Når Norge tar imot en flyktning, vil det koste landet en million kroner over en femårsperiode. 10.000 flyktninger vil da koste ti milliarder kroner over en femårsperiode, ifølge tall som Hustad viste til. Tallene stammer fra barne- og likestillingsdepartementet, som bekrefter tallene overfor TV 2.

Dette er beløp som Hustad mener staten skulle brukt helt annerledes. 

Utenriksdepartementet forteller til TV 2 at en million kroner kan gi grunnleggende velferdstjenester til 26 eller 27 syrere bosatt i Jordan, avhengig av svingninger i valutakursen.

– Det betyr at for ti milliarder kunne vi hjulpet 260 000 syriske flyktninger i Jordan, sier Hustad. 

– Spiller Gud

Dette gjelder folk som er bosatt på private adresser, og ikke i flyktningeleirer. Da er antallet syrere 13, hvilket betyr at Norge kunne hjulpet 130 000 i flyktningeleirer, ifølge Hustad.

Nå gir Norge 420 millioner kroner til FNs høykomminsær for flyktningr (UNHCR), som har det overordnede og økonomiske ansvaret for flyktningeleirene i landene rundt Syria. 

– Det er dypt umoralsk at vi spiller Gud og sier «du får trekke gullkortet, men alle dere andre får ikke rent vann en gang», sier Hustad i Underhuset. 

– Ikke et regnestykke

Cathrine Sandnes, leder i Manifest og debattdeltager i Underhuset, mener Jon Hustad reduserer krigsflyktninger til et regnestykke.

– Det handler ikke om penger. Vi gjør ikke dette fordi det lønner seg for Norge. Det lønnet seg ikke for Sverige at svenskene tok imot 50.000 nordmenn under andre verdenskrig, sier Sandnes. 

Hun mener at man må klare å ha to ting i hodet på en gang.

– Det er et klart problem at vi har gitt for lite penger nedover. Vi skulle gitt mye mer, sier hun, men legger til at vi samtidig burde tatt inn enda flere flyktninger.

– 10.000 mennesker er fortsatt 90.000 færre enn det Fredrik Reinfeldt (tidligere statsminister i Sverige, journ. anm.) ville ta inn i Sverige, sier hun.

– Samtidig gikk Erna Solberg ut og sa nei til 123 syriske flyktninger fordi det kostet for mye, mens Høyre på andre siden mente de hadde penger til Vinter-OL.

Mani Hussaini, leder i AUF, mener at Norge nå viser lederskap ved å ta inn 10.000 syrere, og peker på at Norge tok inn 8000 vietnamiske flyktninger på 70-tallet og 11.000 flyktninger fra Balkan på 90-tallet. 

KRITISK: Kommentator i Dag og Tid Jon Hustad ville prioritert pengene annerledes enn Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Paul S. Amundsen og Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix. Montasje: TV 2
KRITISK: Kommentator i Dag og Tid Jon Hustad ville prioritert pengene annerledes enn Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Paul S. Amundsen og Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix. Montasje: TV 2