Denne koselige VW Bobla er 60 år gammel og helt original. Nå
er den til salgs. Foto fra ebay
Denne koselige VW Bobla er 60 år gammel og helt original. Nå er den til salgs. Foto fra ebay

Nå kan du sikre deg en helt unik Folkevogn

Det er kanskje ikke mangel på helt strøkne biler – men biler som denne er sjeldne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VW Boble. Dette var på mange måter bilen som fikk Europa på hjul. Men den lille unnselige bilen med den særegne fasongen hadde også suksess i USA.

Så mange som over 21 millioner biler ble produsert. Det sier seg selv at det derfor ikke er noen veldig sjelden bil. Selv om det riktignok etter hvert begynner å tynnes skikkelig i rekkene på modeller fra 1960 og utover. 

Utstillings-bil

Disse sjarmerende bilene har jo vært klassikere i en årrekke. Mange biler har blitt fint og pent pusset opp og restaurert opp gjennom årene. Det er slik sett heller ikke mangel på veldig fine eksemplarer.

Det som det derimot er mangel på, er fine, urørte og originale biler. De er sjeldne. Svært sjeldne, til og med.

Men av og til dukker de opp. Nylig ble nettopp en slik bil lagt ut til salgs på den amerikanske auksjonssiden ebay.

Bilen er en 1955-modell og dermed en av dem med den ettertraktede, lille ovale bakruta. Etter hva vi forstår skal bilen ha en svensk forhistorie, men den har tydeligvis, på en eller annen måte, havnet i USA. Hvor den har tjenestegjort som utstillingsbil hos en VW-forhandler i New Milford helt fram til 1982. Siden det har den vært en del av en privat samling.

Les vår test av helt nye VW Beetle her: 

Urørt original bil - med patina

Den har med andre ord levd et godt og beskyttet bil-liv, sammenliknet med de fleste artsfrender. Det bærer den da også i høy grad preg av.
Nå er den som nevnt klar for eierskifte – så nå kan det bli din tur. Helt gratis er den dog ikke...

Små helrøde baklykter og den ovale bakruta sladrer om at denne
VW Bobla er gammel. Veldig gammel til og med. Faksimile fra ebay.
Små helrøde baklykter og den ovale bakruta sladrer om at denne VW Bobla er gammel. Veldig gammel til og med. Faksimile fra ebay.

Se hele annonsen og alle bildene her:

Det som gjør denne bilen unik er ikke nødvendigvis at den er i helt perfekt stand. Snarere er det det at den er helt urørt og med en nennsom og sjarmerende og unik patina. Man ser at bilen har vært i forsiktigbruk.

Man kjenner nesten lukten...

Både på seter, tepper og gummipakninger. Samtidig som den er helt, helt urørt! Det gjør den unik!

I følge selger skal den hverken være omlakkert, restaurert eller pusset opp på noen måte. Det gjør at den byr på en helt egen sjarm. Det er nesten så man kjenner den velkjente Boble-lukta kile i neseborene når man ser på bildene interiøret. For de lukter nemlig noe helt eget…

Den er altså fortsatt slik nå, som da den forlot fabrikken for 60 år siden, med hensyn til motor, gir og andre detaljer.

Til og med bensinrøret i kobber, med den snodige svingen er på plass fortsatt. De fleste er forlengst byttet ut med ditto av gummi og med ettermontert bensinfilter. 

Det er nettopp slike detaljer som gjør at den skiller seg ut og gir en helt egen feeling. 

Den har det vil kaller «matching numbers». Kun dekkene har visstnok blitt byttet en gang. For over 40 år siden!

VW Boble 1962: Slik sto den i 32 år

Budrunden har ikke tatt av

Vippetassene – eller retningsviser-pilene – de som var istedenfor blinklys på B-stolpen bak døra - sladrer om den svenske fortiden. Der var disse påbudt, i følge selgeren. De er også originale, ifølge selgeren – uten at vi tør gå god for den påstanden. At de er tidsriktige er det i alle fall liten tvil om.

Flerfarget emaljert Wolfsburg-emblem foran på bagasjelokket.
Klassisk og flott!  Faksimile fra ebay.
Flerfarget emaljert Wolfsburg-emblem foran på bagasjelokket. Klassisk og flott!  Faksimile fra ebay.

Mange Volvo PV i Sverige fra samme tidsperiode hadde samme arrangement – så det kan godt være noe i selgerens påstander.

De store refleksene på på støtfangeren bak er også tidstypisk svenske.

Med bilen følger det også dokumentasjon fra den gang den var ny. Det skulle vel også være unødvendig å si at bilen både starter og er fullt kjørbar. Her er det bare å vri på nøkkelen og nyte!

Enn så lenge har ikke budrunden tatt av. Kun to bud er i skrivende stund registrert. Det kan selvfølgelig ha noe med prisen å gjøre. For den er nå oppe i godt og vel 20.000 dollar – eller snaut 160.000 norske kroner.

Det er kun kort tid igjen av auksjonen. Så om du kjenner at det kribler etter å få kloa i denne unike tidsmaskinen av en VW Boble - ja så må du kjappe deg ...

Er dette verdens tøffeste VW Boble? 

En av grunnene til at VW lyktes med Bobla i USA var en
kampanje med litt annerledes og humoristiske annonser. Denne er fra 1962.
En av grunnene til at VW lyktes med Bobla i USA var en kampanje med litt annerledes og humoristiske annonser. Denne er fra 1962.