Oddvar (34) låste seg inne på hotellrommet for å ta sitt eget liv 

Oddvar Vignes (34) var bombesikker på at Grünerløkka skulle bli hans endestasjon. Det var der han skulle dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oddvar Vignes er oppvokst ytterst mot havet på Finnøy i Rogaland. Han har aldri brydd seg om fjøs, og traktorlappen strøk han på. 

– Jeg har aldri vært noen bondespire. Jeg er nok litt annerledes, sier Oddvar.

Se hele «Vårt lille land»-episoden på TV 2 Sumo.

Sosialt tilbakestående

For Oddvar ble omgivelsene på Finnøy for klamme da voksenlivet tok til. Han følte ikke at han passet inn. Han hørte ikke til på Finnøy.

– Jeg er sosialt tilbakestående og sosialt klumsete. Jeg passer ikke inn, sier han og fortsetter.

– På et så lite sted er det alltid noen som ser deg gjennom blondegardinene. Da jeg reiste fra Finnøy var jeg veldig bestemt på at jeg aldri skulle tilbake igjen, forteller han.

Toastmaster

Hvis du ser verden gjennom noen litt rare briller, og hvis du har evnen til å formidle hva du ser på en fengende måte, da kan du bli en etterspurt toastmaster – slik som Oddvar.

– Jeg føler meg dum hvis jeg er helt meg selv – og ikke i rollen som toastmaster, sier han.

TOASTMASTER: Oddvar trivdes best i rollen som toastmaster – da slapp han å være helt seg selv. Foto: Vårt lille land/TV 2
TOASTMASTER: Oddvar trivdes best i rollen som toastmaster – da slapp han å være helt seg selv. Foto: Vårt lille land/TV 2

Det er ingen som forventer at en toastmaster skal begå selvmord.

Oddvar håpet storbyen og Grünerløkka ville gi ham en helt ny start i livet.

– Jeg flyttet til Oslo og bodde på Grünerløkka. Jeg gikk på BI og kom inn på et business-spor. Oslo var et springbrett, og jeg likte meg faktisk godt der, forteller Oddvar.

Han fikk seg kjæreste, leilighet og jobb i Dagens Næringsliv der han hadde ansvar for annonser. Kanskje var det et for stort steg for en ung og usikker mann. Livet er ikke noe enklere i byen.

– Toastmasteren behersket jobben og det urbane livet i Oslo. Oddvar Vignes; ikke så bra, sier han.

Oddvar lurte alle rundt seg

Den forunderlige byen Oslo er det ingen som forlater før man har fått merker av den. Byen gjør deg ensom hvis du ikke har fotfeste.

Oddvar mistet jobben i Dagens Næringsliv. Han skaffet seg en ny stilling, men det gikk ikke så bra der heller. Oddvar følte seg mislykket. Han sluttet å betale regninger.

– Jeg var inne i en boble. Jeg klarte å lure alle, forteller Oddvar.

Selvmordsforsøket

Oddvar var syk. Kaldt og rolig vurderte han om livet var verdt å leve. Han hadde spart opp tabletter i et halvt år, og hotellet han skulle ende sitt liv på var plukket ut.

– Jeg åpnet et Excel-ark og skrev ned argumenter for at jeg skulle leve, og argumenter for at jeg skulle ta livet mitt. Alle de positive tingene ble slått ned av de negative, og det var da avgjørelsen ble enkel. Det var da jeg skulle dø, forteller han.

Oddvar låste alle dørene på hotellrommet. Han ba en stille bønn.

Oddvar overlevde selvmordsforsøket fordi han fikk brekninger. Han ble tatt hånd om og kjørt til sykehuset i ambulanse.

– Jeg husker jeg så moren min sitte ved siden av sengen min da jeg våknet på sykehuset. Jeg tenkte: «Faen, hva gjør jeg nå». Jeg la meg rundt og sov bare videre. Planen min feilet, sier Oddvar.

LÅVEPRATEN: Oddvar og faren i fjøset på Finnøy. Foto: Vårt lille land/TV 2
LÅVEPRATEN: Oddvar og faren i fjøset på Finnøy. Foto: Vårt lille land/TV 2

Tilbake til Finnøy

Etter en måned på sykehuset i Oslo blir Oddvar utskrevet på én betingelse – han må flytte hjem til foreldrene på gården. Han er tilbake på stedet han rømte fra: Finnøy.

Doktor Vestbø,som har fulgt Oddvars familie i årevis, er tilgjengelig nærmest døgnet rundt den første tiden etter at Oddvar er tilbake på Finnøy.

Undrenes tid er ikke forbi på Finnøy

Oddvar Vignes, han som strøk på traktorlappen, har nettopp fullført en agronomutdanning. Skritt for skritt har Oddvar funnet sin plass. Han er annonseansvarlig i lokalavisen – akkurat samme type jobb han hadde i Oslo, bare i mindre skala.

– Når du til slutt velger å bli på det stedet der du vokste opp – og rømte fra, da kan man kanskje hevde at du ikke har kommet deg særlig langt i livet, sier Oddvar.

Se hele episoden av «Vårt lille land» på TV 2 Sumo.