– Tenk litt over hvilken spøk du drar når du er på firmatur

Likestillingsombudet håper #jegharopplevd vil skape holdningsendringer. 

Tusenvis av kvinner har delt sine historier om diskriminering og seksuell trakassering etter at det feministiske tidsskriftet Fett startet emneknaggen #jegharopplevd på Twitter onsdag ettermiddag.

Engasjementet har vært overveldende, noe likestillingsombud Sunniva Ørstavik synes er både bra og skremmende. 

– Det er veldig positivt at kvinner endelig sier ifra. Samtidig er jeg opprørt, trist og veldig bekymret over alle de alvorlige historiene som kvinner forteller, sier Ørstavik til God morgen Norge. 

Se hele intervjuet i God morgen Norge i videovinduet øverst.

Hun får støtte av digital kommunikasjonsrådgiver og Twitter-entusiast Beate Sørum (33), som mener engasjementet rundt kampanjen er på en størrelse vi sjeldent ser i Norge. 

– Nok er nok

– Dette har kommet som en forlengelse av Trygdekontoret-debatten, der man har sett at opplevelsene kvinner forteller om blir avfeid og bagatellisert. Nå sier man at nok er nok, nå skal dere høre på oss, og vi er mange, mener Sørum, som betegner dette som et strukturelt problem. 

Likestillingsombudet etterlyser åpenhet og ansvar. 

– Vi må slutte å privatisere og bagatellisere. Kvinner opplever dette hver eneste dag. Jeg finner meg ikke i det lenger, sier hun. 

Nå hiver danske jenter seg på jeg #jegharopplevd.

Blir opprørte

Selv om kampanjen i stor grad er møtt med hyllest, har også mange latt seg provosere og opprøre. Sørum understreker viktigheten av å ikke generalisere.

– De aller fleste menn trakasserer jo ikke. Det er også noe av kjernen her. Ofte når man snakker om slike opplevelser får man høre at ikke alle menn er sånn, og det vet vi, sier Sørum. 

 – Men nå er det slik at selv om ikke alle menn trakasserer, så har faktisk de fleste kvinner en eller annen opplevelse av å bli trakassert, og dette er vår måte å si ifra på.

– Lær av dette

Både Ørstavik og Sørum håper det økte fokuset på seksuell trakassering vil kunne bidra til en holdningsendring. 

– De som føler seg truffet kan kanskje lære noe av dette. Man kan tenke litt ekstra over hva man sier, og hva slags spøk man drar når man er på firmatur, avslutter Sørum.