143 kontroller rundt om i landet gjør at du må passe nøye på
fartsgrensene i dag. Foto: Scanpix
143 kontroller rundt om i landet gjør at du må passe nøye på fartsgrensene i dag. Foto: Scanpix

Se opp – dette er VIRKELIG ikke dagen å kjøre for fort

Gigantisk aksjon har nettopp startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå har mange lagt om til sommerdekk, polert bilen og gjort seg klar for sommeren. Solen skinner mange steder og i ren gledesrus, kan det fort være at en trykker litt for hardt på gassen. 

Men dette er virkelig ikke dagen for å bryte fartsgrensen. For akkurat nå pågår det nemlig en stor, internasjonal 24-timers fartskontroll i hele Europa. Og norsk utrykningspoliti (UP), er naturligvis med på det...

Les også: Her er det UP selv som blir tatt på fersken

Kontroller 143 steder

143 steder rundt om i vårt langstrakte land er det kontroller, takket være innsatsen til 219 mannskaper. I tillegg kommer den vanlige kontrollaktiviteten på veiene.

Den voldsomme satsningen ble sparket i gang 00.00 i natt, og pågår ett døgn. Men våroffensiven har allerede pågått hele uken, og vil fortsette i helga.

Målet er naturligvis å få fokus på trafikksikkerhet og redusere antall ulykker. Hastigheter over fartsgrensen, eller høy fart etter forholdene, er årsaksfaktorer som dominerer når det gjelder dødsulykker.

Les også: Ny fotoboks kan ta 32 fartssyndere på én gang!

Førerkortbeslag

På veier med 60-sone og lavere, rykter førerkortet hvis du blir stoppet i en hastighet som er 26 kilometer eller mer over fartsgrensen.

For 70-soner og høyere, er denne grensen på 36 km/t eller mer over fartsgrensen. Mens det for 90-sone og høyere, blir førerkortbeslag hvis man blir stoppet i 41 kilometer eller mer over fartsgrensen.

Les også: Fotoboks-verstingene er ikke de du tror