Sunnere enn brus? Så mye sukker drikker du egentlig

Mange leskedrikker framstår som et sunnere alternativ enn brus, men flere av dem har nesten like mye sukker i seg som Coca Cola. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det blir jo veldig tydelig når du legger det ut på den måten, sier ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan ved Oslo universitetssykehus.

Hun teller opp sukkerbiter og plasserer foran flaskene vi har med oss.

Sammen med Matkontrollen har hun sjekket sukkerinnholdet i ulike drikker vi gjerne lar oss friste av i hverdagen, som tilsynelatende ser sunnere ut enn brus.

Vi har tatt utgangspunkt i prosent sukker, og deretter delt opp i antall sukkerbiter dette utgjør per flaske. En sukkerbit veier ca to gram.

Se hele resultatet lenger nede på siden.

En smartere brus?

Flere blandinger av juice og vann med kullsyre er nå på markedet, blant annet Farris og juice fra Ringnes, og Noisy fra Sunniva drikker, eid av Tine.

Noisy markedsfører seg som en smartere brus. Likevel inneholder blant annet Noisy Apple 13 sukkerbiter i en flaske med 400 ml. Flasken er merket med «uten tilsatt sukker».

Matkontrollen-programleder Solveig Barstad med  Lise Kjær Kristoffersen, kategoridirektør i Sunniva drikker. Foto: Matkontrollen
Matkontrollen-programleder Solveig Barstad med  Lise Kjær Kristoffersen, kategoridirektør i Sunniva drikker. Foto: Matkontrollen

– Dette gir gir inntrykk av at det er sunnere, men når vi ser på mengden fruktsukker er det ganske mye likevel, sier ernæringsfysiologen.

– Men er ikke fruktsukker litt bedre for kroppen?

– Når det gjelder drikke er fruktsukker like ille som vanlig sukker, det har samme virkning som vanlig sukker for kroppen, sier Bjerkan.

Tine mener Noisy er en smartere brus fordi det er mindre sukker enn vanlig, sukkerholdig brus.

– Her står det jo juicebrus uten tilsatt sukker. Kan ikke det være litt misvisende for folk at de tror det ikke er sukker i?

– Noisy er ikke tilsatt sukker, men inneholder naturlig fruktsukker fra frukt og bær, sier Lise Kjær Kristoffersen, kategoridirektør i Sunniva drikker som er en del av Tine.

MYE SUKKER: Her ser du hvor mange sukkerbiter du egentlig får i deg når du drikker en av disse flaskene.
MYE SUKKER: Her ser du hvor mange sukkerbiter du egentlig får i deg når du drikker en av disse flaskene. Foto: TV 2 Hjelper deg

– Men effekten på kroppen, sukkereffekten, er den samme?

– Det er riktig.

Iste en versting

– Noen av disse drikkene markedsføres som en tørstedrikk, og sett den mengden sukker syns jeg det er svært uheldig, mener ernæringsfysiolog Bjerkan.

Ifølge Tines egen markedsføring er iste «den ultimate tørsteslukker». Samtidig har deres originale iste med grønn te og lime hele 21 sukkerbiter per flaske, nesten like mye som Coca Cola, som har 24 sukkerbiter per flaske.

Tine endrer markedsføringen

Når TV 2 konfronterer Tine med reklamen de selv opererer med om iste, innrømmer de at det kan gi litt feil signaler.

– Vi brukte i 2012 ultimat tørsteslukker i vår kommunikasjon. Den ultimate tørsteslukker er vann, det tror jeg vi er enige om, sier kategoridirektør i Sunniva drikker, Lise Kjær Kristoffersen.

– Vi ser at det fortsatt står ultimat tørsteslukker på våre hjemmesider. Det kommer vi til å fjerne. Tine iste, den originale Tine iste er en drikk for å kose seg.

– Så den er ikke så ultimat likevel altså?

– Vi fjerner det fra vår hjemmeside, innrømmer Kristoffersen.

>

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.