Paella med hvitløksmajones

En smak av Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paella og hvitløksmajones

1 kylling (ca. 1000 g) eller 2-3 kyllinglår og 2 stk kyllingbryst
1 ½ dl olivenolje
Salt, pepper
2 løk
6-8 skiver krydret spekepølse (for eksempel Tind spekepølse med sydlandske urter, med akevitt og krydder eller chorizo (spansk pølse)
2-3 fedd hvitløk
1 rød paprika
1 grønn paprika
Salt, grovmalt pepper
½ l paellaris eller arborioris (risottoris)
½-1 g safran eller litt gurkemeie
Ca 8 dl kyllingkraft
Ca. 2 dl tørr hvitvin + 1 dl tørr sherry (ev 2 1/2- 3 dl eplemost)
Sitronskall
3-4 flådde tomater
Ca. 12 stk blåskjell
½ kg reker
4 stk kreps (kan sløyfes)
200 g grønne, frosne erter
Frisk timian eller bladpersille
Sitron

Paella. Foto: TV 2.
Paella. Foto: TV 2.

Slik gjør du:
Del kyllingen i 8 biter. Hakk løk og hvitløk og skjær paprika i strimler..
Varm 1 dl olje i en vid panne med kanter (sautepanne). Brun kyllingbitene og krydre med salt og pepper. Legg dem i et ildfast fat og sett i stekeovn ved 125 oC i 15-20 min.

Tilsett resten av oljen i pannen sammen med løk, spekepølse ,hvitløk og paprika. Tilsett risen og la surre med til risen er blank. Ha i safran (ev gurkemeie), fond/kraft/vann, hvitvin og sherry. Tilsett kyllingbitene med stekesjy og vend lett om. Kok opp og la trekke ca. 20 minutter, til risen er mør. Tilsett ev litt mer kyllingkraft.
Legg flådde tomater i båter og grønne erter i gryten og vend lett om.
Smak til med salt og pepper og ev litt revet sitronskall.
Damp blåskjell i ca. 5 minutter til de åpner seg. Rens halvparten av rekene og ev kreps.
Hell blåskjell (med kraften), reker og kreps (med og uten skall) over ris, grønnsaker og kyllingen og og la alt bli gjennomvarmt.
Pynt med bladpersille og sitronbåter.
Server med brød og ev hvitløksmajones.

Hvitløkmajones
Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.
4 fedd hvitløk
2 eggeplommer
1/2 ts salt
Pepper
2 ss sitronsaft
1 ss hvitvins eller epleeddik
1 ½ dl nøytralolje+ ½ dl olivenolje
1-2 ss kaldt vann

Slik gjør du:
Finhakk hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones». Juster med kaldt vann. Smak evt til med litt mer salt og pepper.

Eller bruk stavmikser, raskt og enkelt:
Ha eggeplommer, grovhakket hvitløk, sitronsaft og eddik i et desilitermål. Sett stavmikser ned i desilitermålet og hell i oljen. Kjør stavmikser mens du drar den oppover i deslilitermålet, ”ingrediensene ” vil emulgere (- enkelt sagt: de vil tykne) til en tykk, glatt majones. Hvis majonesen er for tynn tilsett litt mer olje! Smak til med salt, pepper og ev mer sitronsaft.

Tips: Aioli smaker godt til fiskesupper og retter av fisk og grønnsaker.