FORBUDT: I Sverige vil de ha lukten av dette forbudt. (FOTO: SCANPIX)
FORBUDT: I Sverige vil de ha lukten av dette forbudt. (FOTO: SCANPIX)

Svenskene forbyr snuslukt

Nå kan det bli forbudt for ansatte i Uppsala län å lukte snus på jobb.

Det er ikke bare røyk og røyklukt som er sjenerende på arbeidsplasser. De rødgrønne politikerne i fylket Uppsala län i Sverige vil nå utvide røykeforbudet til å også gjelde snus.

Ikke direkte å ha en snus under leppa, men å lukte av snus vil bli forbudt.

Mens helseministeren her hjemme vil gjøre boksene lite attraktive for å få ned snusbruken, tar de kampen hakket lengre i Uppsala.

Sören Bergqvist fra det svenske partiet Venstre sier til Sveriges Radio at han mener det er et menneskelig krav fra både ansatte og andre mennesker at man skal slippe snuslukt.

Gjelder alle ansatte

Ikke bare ansatte på fylkestinget, men heller ikke bussjåfører, pasienter eller besøkende lukte snus.

Det er allerede et forbud mot å røyke i arbeidstiden og i fylkestingets egne lokaler, forskjellen nå er at det også skal gjelde andre virksomheter som drives av fylkestinget og at forbudet utvides til å også gjelde snuslukt.

Selv om bussjåførene ikke får lukte snus på jobb, vedgår Berqvist at det blir for vanskelig også å¨forby busspassasjerer å lukte av tobakken.

Ikke begeistret

Opposisjonen er imidlertid ikke begeistret for forslaget. Robin Kronvall fra partiet Moderaterna sier til radiokanalen at han synes det er feil fokus.

– Snus rammer ikke en tredjepart på samme måte som røyking, jeg synes det skal være opp til den enkelte, sier han til kanalen.

Ledelsen i länet håper å kunne ta en beslutning innen sommeren.