Dronning Margrethe ble hyllet – i dag fyller hun 75 år

– Dronning Margrethe har virkelig funnet balansen mellom folkekjær og opphøyd, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Feiringen er godt i gang, og dronning Margrethe har blitt gjort stas på allerede denne uken.

Onsdag kveld ble den danske 75-årsjubilanten feiret med stor gallamiddag på det Christianborg slott i København. 

Kong Felipe og dronning Letizia av Spania.
Kong Felipe og dronning Letizia av Spania.

Av de prominente gjestene dukket blant andre vår egen Kong Harald, det svenske kongeparet, Dronning Margrethes to sønner med koner og Dronning Letiza og Kong Felipe av Spania opp. Sistnevnte stjal showet ved å posere vel og lenge foran fotografene.

Folkekjær og opphøyd

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, har bare lovord å si om den populære dronningen.

– Dronning Margrethe er en fabelaktig dame, både som menneske og som monark. Jeg har møtt henne noen ganger i årenes løp og blir hver gang like imponert. Hun har virkelig funnet den rette balansen mellom folkekjær og opphøyd, sier han.

Elskes av danskene

Dronningen er nemlig svært godt likt i hjemlandet.

– Danskene elsker sin dronning. Vi må huske at «Daisy», som hun kalles i familien, ble født bare noen dager etter den tyske invasjonen i Danmark 9. april 1940. Hun har vært et helt spesielt lyspunkt for sitt land i hele sitt liv. 13 år gammel ble hun tronfølger, og som ung mor til to små gutter i 1972 ble hun dronning etter sin far, forklarer Totland.

STAUT KAR: Kong Harald ankommer Christiansborg Slot i København, Danmark onsdag kveld i forbindelse med dronningens 75-års dag og middag med det offisielle Danmark.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STAUT KAR: Kong Harald ankommer Christiansborg Slot i København, Danmark onsdag kveld i forbindelse med dronningens 75-års dag og middag med det offisielle Danmark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

75-åringen har også et kjært forhold til Norge. 

– Hun elsker Norge og har helt siden barndommen tilbragt vinterferien i Norge. Hun har mange private venner i Norge. og flere av dem er med og feirer henne i København på bursdagen. Margrethe har også kjent sin tremenning kronprins Harald helt siden ungdomsårene – og han presenterte henne for Sonja Haraldsen lenge før forlovelsen i 1968. De to kvinnene er noe av det nærmeste vi kommer kongelige bestevenninner. Med samme interesse for kunst og kultur og alt fransk, smiler Totland engasjert.

Bestevenninner

Dronning Sonja er ikke tilstede under feiringen i København denne uken.

– Sonja befinner seg i New York og kan ikke være med å feire sin gode venninne. Men i juni skal de to ha stor kunstutstilling sammen for første gang på Baroniet i Rosendal.

Margrethe har vært dronning i over 40 år.

– I begynnelsen merket man nok at hun var ung og usikker, men hun hadde stor støtte i sin mor, svenskfødte enkedronning Ingrid. Ektemannen prins Henrik har også vært en god støtte, men til tider også et lite problem for henne. Franskfødte «Henri» trives nemlig ikke to skritt bak sin hustru, og mener han burde ha fått tittelen «konge», opplyser kongehuseksperten.

Stolt mor

Han håper dronningen blir sittende i mange år til, og sier at Danmark vil miste en klok og moderne monark når den tid kommer.

– Men jeg tror også Frederik blir en flott konge med Mary ved sin side. Margrethe er veldig stolt av dem, avslutter Totland.