Dyre kniver vinner testen, men kokkene velger billigkniv

De dyreste knivene vinner Matkontrollens kokkeknivtest, men det er en annen kniv kokkene selv foretrekker og anbefaler.

– Hjemme syns jeg Victorinoxen er et godt valg. Det er en veldig god begynnerkniv, sier kokk Kjell Arne Johnsæther.

Når nye kokkelærlinger kommer til bedriften hans, er det Victorinoxen han pleier å anbefale.

– Det er fordi det er en kniv som tåler litt bruk. De dyrere knivene må du være mer forsiktig med, sier han.

Sammen med sine to kollegaer Tore Namstad og Tore Belgum driver han KjellToresMat, som har både catering, selskap og matkurs. De tre har lang erfaring som kokker og naturlig nok kniver.

– En god kokkekniv ligger godt i hånda, har god tyngde og god balanse, og at stålet er såpass bra at det er lett å vedlikeholde og holde skarpt, sier Johnsæter.

Se resultatet av knivtesten her

Best i test

De tre har testet sju kokkekniver for TV 2-programmet Matkontrollen, sammen med knivsliper Gunn Kristine Smeby, som driver skjerp-deg.no.

Her er knivene som er med i testen. Foto: Matkontrollen
Her er knivene som er med i testen. Foto: Matkontrollen

Knivene som er med i testen er bestselgerne fra Mac, Kai, Global, Victorinox, Fiskars, Øyo og Coline.

Knivene bedømmes på slitestyrke, skarphet, balanse, grep og design.

Kniven fra Victorinox får terningkast fire, men er altså den kokkene anbefaler til nybegynnerne. Om du vil oppgradere er testens vinnere litt dyrere, men også bedre. Mac sin BK-80 får terningkast fem, det samme gjør Kai sin Kai Shun.

– Kai Shunen er en veldig lekker kniv. Den er veldig god å holde i, og når man bruker den er den tung og god i hånda, sier Johnsæther.

En dårlig kniv kan påvirke smaken

Kniven som gjør det dårligst er kokkekniven fra Fiskars. Den får terningkast to og ligger ifølge kokkene dårlig i hånda og føles billig.

– Den er tyngre å jobbe med, sier Johnsæther.

– Et eksempel er hvis du skal skjære gjennom en stor rotgrønnsak. Der sliter jeg litt med å komme gjennom og risikerer at kniven vingler litt fordi den er tynnere i stålet, forklarer han.

Og en sløv og dårlig kniv kan påvirke smaken på det du kutter. Spesielt når det kommer til løk og gressløk:

– Der er det viktig at man har en skarp kniv og at man skjærer gjennom en gang og ikke kutter oppå det man allerede har kuttet. For hvis du gjør det, eller klemmer kniven, så presser du ut safta og da blir smaken bitter.

Se resultatet av knivtesten her

Slik får du kniven til å vare

Uansett hvilken kniv du velger, er det en del ting du bør huske på for at den skal vare lengst mulig.

Du må ikke legge den i oppvaskmaskinen og den må ikke ligge i en skuff og slenge. Aller helst skal den henges opp på en metallskinne eller settes i en knivholder.

– Hvis man er ekstra flink bruker man også en keramisk stav et par ganger i uken, sier knivsliper Gunn Kristine Smeby.

Og når kniven blir sløv – for det blir selv den beste kniv etter hvert – behøver du absolutt ikke kaste den:

– Jeg tenker at det å kaste en sløv kniv er nesten som å kaste en ny bil fordi bensintanken er tom. En god kniv har mange liv i seg og trenger bare litt sliping og vedlikehold, sier Smeby.

Det finnes flere proffe knivsliperier i Norge og oftest koster det ikke mye å få slipt kniven slik at den blir så god som ny.

Man kan teste om en kniv man har hjemme er skarp, ved å sette den inntil tommelneglen. Da vil en kniv som er skarp suge seg fast til overkanten til neglen, mens en sløv kniv sklir av.

Dette ødelegger kniven

I tillegg til vedlikehold er det enkelte ting du aldri må gjøre med en kokkekniv:

– Det du ikke må gjøre er å skjære brød. Det er lite som sløver kniver mer enn fint, hvitt brød, sier kokk Tore Namstad.

Du må heller ikke skjære i bein eller frosne matvarer. Da kan bladet kjøles ned og kniven kan lettere få skader. I tillegg er det viktig å bruke kniven riktig:

– Det er viktig at man finner et godt grep på kniven og at man sørger for at kniven gjør jobben. Man skal ikke klemme kniven gjennom. Man skal skjære, sier Johnsæther.

Og når du er ferdig med å kutte, må du ikke bruke den skarpe siden av bladet til å skyve grønnsakene av skjæreføla. I stedet kan du snu kniven og bruke baksiden av bladet.

– Da bevarer du sterkheten i bladet, forklarer kokkene.

Se resultatet av knivtesten her

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.