MILLIARDMARKED: Årlig bruker nordmenn milliarder av kroner på kosttilskudd, nå viser ny forskning at de med muskelfremmende effekt kan øke sjansen for testikkelkreft.
MILLIARDMARKED: Årlig bruker nordmenn milliarder av kroner på kosttilskudd, nå viser ny forskning at de med muskelfremmende effekt kan øke sjansen for testikkelkreft.

Muskelfremmende kosttilskudd kan gi deg testikkelkreft

Ny studie viser 177 prosent økt risiko for å utvikle testikkelkreft ved bruk av muskelbyggende supplementer.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny studie viser at bruk av muskelbyggende supplementer, som Kreatin, kan øke faren for testikkelkreft.  

Studiet viste sterke relasjoner, skriver leder for forskningsprosjektet Tong Zhang Zheng, fra Brown University, i en pressemelding

Faren viser seg å være størst blant de som startet med å innta muskelfremmende supplementer før de har fylt 25 år, bruker mer enn et supplement og bruker disse over tre eller flere år. 

Økende problem

Gjennom undersøkelsen samlet forskerne informasjon om livsstilen til 900 menn bosatt i USA.

356 av mennene hadde tidligere blitt diagnostisert med testikkelkreft.

Forskerne mener undersøkelsen kan hjelpe til med å forklare hvorfor antallet som rammes av testikkelkreft har hatt en kraftig økning siden 70- tallet.

Mengden teller

Forskningen viste at de som inntok eller tidligere hadde inntatt muskelfremmende supplementer hadde 65 prosent større sjanse for å utvikle testikkelkreft, skriver Sciencealert

Risikoen økte med 177 prosent ved inntak av flere enn en type kosttilskudd.

Fortsetter forskningen

Dette er den første studien som viser en mer tydelig link mellom inntak av muskelfremmende supplementer og testikkelkreft.

Undersøkelsen er inspirert av tidligere undersøkelser som har foreslått lignende.

– Mer forskning må gjøres på dette området, men nå har vi en god ledetråd konkluderer forfatterne av forskningsprosjektet.