– Hun klødde seg til blods og blodet sprutet flere ganger

Alma (1,5 år) fikk kraftig allergiutbrudd av anbefalt babyolje og babykrem.

Den naturlige hudpleieserien til Burt’s Bees inneholder ingen syntetiske stoffer, og selges blant annet på apotek. Babyserien markedsføres som hypoallergenisk og trygg for babyer med sensitiv hud.

Se reklamefilmen om ingen syntetiske stoffer her

Se reklamefilmen om at produktet er hypoallergenisk og trygt

Moren til lille Alma (1,5), Therese Hardarson, brukte både babyolje, sjampo, boblebad og en fuktighetsgivende krem som hun selv kalte for «den gode kremen», som hun hadde fått anbefalt for å gi fukt til Almas tørre hud.

Gråt seg i søvn

Da Alma begynte å klø, klarte verken lege eller hudspesialist å finne årsaken.

– Hun klødde seg til blods og blodet sprutet gjentatte ganger. Vi har brukt mange netter på å smøre henne på natta, og trøste henne, gi henne vann og kosekluter. Noen ganger har hun klødd så mye at hun bare har ligget og grått til hun har sovnet, forteller Therese.

Og jo mer Alma klødde, desto mer smurte de henne med «den gode kremen», som de hadde fått anbefalt.

Her er et privat bilde av kløsåret til Alma.
Her er et privat bilde av kløsåret til Alma.

Helt til Therese så reportasjen om babyoljer som TV 2 hjelper deg sendte 12. februar

Ble en helt ny unge

I reportasjen så Therese babyoljen fra Burt’s Bees som hun har brukt, og at den inneholder det allergifremkallende parfymestoffet limonene.

– Og da gikk jeg rett opp på badet og sjekket babyproduktene vi hadde fra Burt’s Bees, og alle inneholdt jo limonene. Så vi sluttet umiddelbart å bruke produktene på Alma, og ett døgn etterpå så klødde hun ingenting. Hun har blitt så blid og fornøyd, og en helt ny unge. Det er så tydelig at selv venner og familie kommenterer det, forteller Therese.

Alma sover nå om nettene, og sårene gror.

Therese og Alma på kontoret til hudspesialist Jon Langeland. Foto: TV 2 hjelper deg
Therese og Alma på kontoret til hudspesialist Jon Langeland. Foto: TV 2 hjelper deg

«Naturlig» gir ingen garanti mot allergi

Kan Alma ha reagert så kraftig som hun gjorde på naturlig og «hypoallergeniske» produkter?

TV 2 hjelper deg tok med Alma til Hudklinikken i Oslo, hvor hudspesialist Jon Langeland testet henne for kontaktallergi.

– At et produkt er naturlig, gir ingen garanti for at det ikke kan gi allergi. Vi lever i et naturlig miljø, og immunsystemet vårt er tilpasset det, forklarer Dr. Langeland.

Resultatet viste at Alma reagerte allergisk på alle de fire babyproduktene hun hadde brukt fra Burt’s Bees, samt parfymestoffet limonene i ren form.

– Jeg er letta for å ha fått svar, samtidig som jeg syns det er synd at Alma har fått kontaktallergi som hun må leve med resten av livet. Og så er det dumt at Burt’s Bees fortsetter å skrive hypoallergenisk på produktene, sier Therese.

«Hypoallergenisk» kan være villedende

Ettersom «hypo» betyr «mindre», er både Folkehelseinstituttet og Mattilsynet svært kritiske til at begrepet «hypoallergenisk» brukes om produkter som inneholder stoffer man vet kan være sterkt allergifremkallende.

– Vi er opptatt av at påstander ikke skal være villedende, og vil følge opp denne saken slik vi gjør med alle slike saker, opplyser rådgiver Ingrid Stavenes Andersen i Mattilsynet.

Burt’s Bees mener på sin side at de kan skrive «hypoallergenisk» på sine produkter, fordi de følger en industristandard-studie der rundt 200 personer har blitt testet for allergi.

Alle produktene de har skrevet «hypoallergenisk» på, har bestått denne testen. Alle produktene, inkludert babyserien, har i tillegg blitt testet for irritasjon og sensitivitet.

Vi har vist dokumentene vi har fått oversendt fra Burt’s Bees til Mattilsynet, og de er ikke overbevist.

– Vi har større lit til de vurderingene som er gjort av EUs vitenskapskomite, det er jo en uavhengig komite som har vurdert et stort antall studier, og har kommet fra til at disse stoffene er allergifremkallende, sier Andersen.

Mattilsynet presiserer at de trenger mer informasjon og dokumentasjon for å kunne gi en spesifikk vurdering av Burt’s Bees-produktene, men at de er sterkt kritiske til alle produkter som bruker påstanden «hypoallergenisk» når de inneholder allergifremkallende stoffer.

Mammaen til Alma sier hun har blitt mye mer kritisk.

– Begrepet «hypoallergenisk» betyr ingenting for meg lenger, jeg må likevel lese alle ingrediensene på etiketten. Det er viktig å fortelle om dette, for kan det hjelpe bare én eneste unge til, så er det verdt det, sier Therese, mammaen til Alma.

Vi oppdaget at «den gode kremen» som Alma hadde brukt, inneholdt ikke bare limonene, men til sammen syv allergifremkallende stoffer.

Ikke uvanlig i naturlig hudpleie

EU har laget en liste over de 26 mest allergifremkallende parfymestoffene som er lov å bruke i kosmetikk i dag

Forskning viser at det er molekylstrukturen til parfymestoffet som kroppen reagerer allergisk mot, enten stoffet er fremstilt i et laboratorium eller kommer fra naturen.

Det er ikke uvanlig at naturlig hudpleie inneholder allergifremkallende stoffer fra denne lista, blant annet fordi de kan ha en naturlig konserverende effekt i tillegg til å gi duft. Men stoffene er merkepliktige nettopp fordi folk skal ha mulighet til å kunne styre unna.

– Men det hjelper jo lite, når folk ikke vet at det er et parfymestoff, eller at det er allergifremkallende, sier seniorforsker i Folkehelseinstituttet (FHI), Berit Granum.

Det antas at over 100.000 nordmenn har kontaktallergi mot ett eller flere av parfymestoffene på EUs bekymringsliste.

– Ikke bevis for at Burt’s Bees utvikler allergi

Burt’s Bees er et stort amerikansk selskap, med Europakontor i England, og har en distributør i Norge

De sier at de svært sjeldent får negative tilbakemeldinger på produktene, og fremhever den pleiende effekten som deres naturlige hudpleieserie har. De vil understreke at det kan være mange og kompliserte årsaker til allergiutvikling, og at det ikke finnes bevis for at noen har fått allergi av å bruke deres produkter.

De opplyser om at parfymestoffene ikke alltid tilsettes separat, men kan være en del av en annen naturlig ingrediens. For eksempel finnes limonene, som lille Alma har blitt allergisk mot, en naturlig komponent i sitrusfrukter.

Fra USA har vi fått oversendt en videokommentar som også skal svare på kritikken som blir reist i denne saken. Se hele videokommentaren her:

Siste nytt: Ombestemmer seg og vil fjerne «hypoallergenisk»

Etter å ha forsvart bruken av begrepet «hypoallergenisk» i lengre tid, har nå Burt’s Bees ombestemt seg, og vil fjerne «hypoallergenisk» fra sine produkter – men bare de som selges i Norge.

De baserer avgjørelsen på anbefalingene TV 2 hjelper deg har hentet inn fra Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Likevel vil de understreke at alle produkter, inkludert babyserien, er testet for irritasjon og sensitivitet, og at alle produktene de har skrevet «hypoallergenisk på», har bestått en industri-standarisert test på rundt 200 personer.

Siste nytt: – Kontaktallergi er ikke arvelig

Hudspesialist Jon Langeland ringte oss etter å ha lest artikkelen over, og ønsker å gi en kommentar til Burt’s Bees’ video.

– Det er ingen forskning som viser at man er genetisk disponert for kontaktallergi, og at denne typen for allergi er arvelig. Man er ikke født med kontaktallergi, påpeker han.

Selv om Alma ikke ble testet for kontaktallergi mot hudpleieproduktene eller limonene før hun begynte å bruke dem, og at det derfor sånn sett er riktig at det ikke kan bevises at Burt’s Bees- produktene er årsaken, ønsker han at å understreke at det ikke er usannsynlig at produktene er årsaken.

– Med et så lite barn og et tross alt sjeldent stoff for barn som vanligvis ikke benytter parfyme, vil jeg i hvert fall si at det ikke er usannsynlig at hun har utviklet og forsterket denne kontaktallergien ved gjentatte eksponeringer over lang tid på til dels ømfintlige hudområder, og med tildekning og økt dybdeeffekt («okklusjon»), presiserer han i en epost.

TV 2 hjelper deg sendes torsdag klokken 20.30.