TRAKASSERT: Anette Basso (29) er en av kvinnene som forteller om seksuell trakassering på Twitter. FOTO: Privat.
TRAKASSERT: Anette Basso (29) er en av kvinnene som forteller om seksuell trakassering på Twitter. FOTO: Privat.

«Han tok hånden under skjørtet og opp i skrittet mitt»

Norske kvinner forteller om seksuell trakassering i ny Twitter-kampanje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Twitter trender nå emneknaggen #jegharopplevd, hvor kvinner i hele Norge forteller sine opplevelser med seksuell trakassering. 

I 15-tiden i dag publiseres det omkring ti tweets i minuttet knyttet til emneknaggen.

En av kvinnene er Anette Basso (29) fra Ålesund. Hun twitret at en mann tok hånden sin under skjørtet hennes og opp i skrittet på henne. Hendelsen skjedde på utestedet Garage i Bergen.

– Jeg skulle betale i baren og plutselig fikk jeg en hånd opp i skrittet. Han stod der og gliste, forteller Basso til TV 2, som opplevde situasjonen svært ubehagelig.

Mener kanskje ikke å sjikanere

Hun tror dette skjer til daglig, også på arbeidsplasser. Hun forteller også på Twitter om at gikk forbi to gutter hjem fra jobb en torsdag da de ropte etter henne. 

«Sug meg», skal guttene ha ropt. 

Basso tror at mange av de som kommer med slike bemerkninger ikke nødvendigvis mener å sjikanere. 

– Jeg tror det er mange som gjør det fordi de ikke har blitt motsagt når de har gjort lignende ting før. Det er en utøvelse av makt, enten man er bevisst på det eller ei, sier hun. 

– Si ifra!

Hun forteller at hun hadde vanskelig for å ifra til mennene som seksuelt trakasserte henne da hun var yngre, men at hun nå er blitt sikrere på seg selv. 

– Mange blir rådet å bare gå fra situasjonen, og det kan hjelpe i enkelte situasjoner. Jeg tror derimot det er best å si ifra, sier hun. 

Både i tilfellet med guttene som ba henne om å utføre oralsex og da mannen tok henne i skrittet på Garage, sa hun i fra. Guttene ble litt fortumlet, mens mannen på Garage ble kastet ut av utestedet.

Men terskelen for å si ifra, kan være høy, ifølge Basso. Mange jenter er redd for at mannen kan bli aggressiv eller følge etter jenten hjem. Hun forteller å ha følt seg underlegen i alder og fysikk når menn har kommet med stygge bemerkninger, og at det derfor kan være skummelt.

– Worst case scenario er at det ender med overgrep, sier Basso, som også er på valglisten til nyoppstartede Feministisk Initiativ i Bergen. 

Vanlig i jenters liv?

Det var det feministiske tidsskriftet Fett som startet Twitter-trenden.

– Jeg leste at Kjetil Rolness kommenterte et Aftenposten-innlegg om seksuell trakassering der han stilte spørsmål ved at dette ikke var vanlig for jenter å oppleve. Derfor tenkte jeg at det var en enkel måte å bevise at det er vanlig gjennom å starte en emneknagg, sier debattredaktør i Fett, Charlotte Myrbråten til TV 2.