FLERE SMITTET: Antall gonoré-smittede i Norge har økt kraftig det siste året. (FOTO: Kristian Myhre/TV 2)
FLERE SMITTET: Antall gonoré-smittede i Norge har økt kraftig det siste året. (FOTO: Kristian Myhre/TV 2)

Gonoré-alarm: 35 prosent flere smittede på ett år

Stor økning blant unge som er smittet av kjønnssykdommen.

Det siste året har antall smittede økt med nesten 35 prosent, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Spesielt sterk er økningen av gonoré blant heteroseksuelle kvinner.

Stadig flere blir behandlet for kjønnssykdommer i Norge. I 2014 ble det diagnostisert 682 gonorétilfeller i Norge mot 506 tilfeller i 2013.

LEGE: Marius Johansen ved Sex og Samfunn
LEGE: Marius Johansen ved Sex og Samfunn

Særlig økning i storbyene

Ved gratisklinikken Sex og samfunn i Oslo har de merket en betydelig økning i antallet unge som smittes med sykdommen.

I 2013 fikk fem personer påvist gonoré ved klinikken. I fjor fikk 36 unge påvist sykdommen ved klinikken som kun brukes av unge under 25 år.

Medisinfaglig ansvarlig lege ved klinikken, Marius Johansen sier de er bekymret for de økende tallene.

Reiser til utlandet

– Det er snakk om en sykdom som nesten har vært utryddet i Norge, som nå kommer sterkere og sterkere inn i bildet igjen, det er en reell fare for å bli steril av den, sier Johansen.

Han påpeker at det ikke finnes forskning på årsaken til økningen, men at man kan se visse trender.

– Yngre personer reiser stadig mer ut av norden, har man ubeskyttet sex i land hvor det finnes gonoré tar man fort med seg dette hjem til Norge, sier legen.

Johansen forteller at helsepersonell bør gjøre en grundig jobb med å prøve å spore opp smittekilde og eventuelle andre sexpartnere for å få stoppet sykdommen fra å spre seg videre.

I tillegg er det svært viktig å sjekke seg for sykdommen dersom man har hatt ubeskyttet sex med noen utenfor Norden.

LEGE: Sonali Rathour Hansen ved SUS
LEGE: Sonali Rathour Hansen ved SUS

Resistent

En stor fare med den seksuelt overførbare infeksjonen er at bakterien er i ferd med å bli resistent. Overlege ved Stavanger universitetsykehus Sonali Rathour Hansen sier det nå finnes få alternativer igjen som virker mot bakterien. Hun kaller situasjonen prekær.

– 90 prosent av alle de smittende kvinnene i Rogaland er smittet her i Norge. Sykdommen sprer seg som ild i tørt gress, også blant heterofile, sier Rathour Hansen.

Syfilis øker

Goneré er imidlertid ikke den eneste sykdommen som nesten var utryddet som har meldt sin ankomst i det siste. Den enda mer uvanlige syfilis sees også oftere i statistikken.

Folkehelseinstituttet sine tall viser at den voldsomme økningen i 2013 fortsatt holder stand. Det ble registrert 189 tilfeller av sykdommen i 2014, mot 185 året før.

Det er mer enn 25 år siden det er registrert så mange tilfeller av disse infeksjonene i Norge.

Johansen ved Sex og Samfunn sier de hadde et tilfelle av syfilis ved klinikken i 2014.

– Dette er også en sykdom vi ser forekommer oftere, men foreløbig holder den seg lavere enn gonoré, vi får bare håpe det fortsetter, sier Johansen.

Ifølge FHI er økningen av gonoré i 2014 er størst i Oslo, men også i Rogaland og Sør-Trøndelag har det vært en betydelig økning, både blant heteroseksuelle og homoseksuelle.