Nå girer Mercedes opp til SUV-krig

Det handler om å skille seg ut.

Det handler om sporty SUV når Mercedes nå viser sin nye konseptbil, GLC Coupe.
Det handler om sporty SUV når Mercedes nå viser sin nye konseptbil, GLC Coupe.

De var svært tidlig ute med sin ML, men Mercedes hang ikke helt med i svingene da BMW for noen år siden satte i gang en skikkelig SUV-offensiv.

BMW har i dag SUV-er i en rekke nisjer. Noen av dem er storselgere, andre langt mer marginale salgsmessig. Men i sum har det bidratt til en solid økning av totalsalget og gitt BMW et forsprang til konkurrentene innenfor dette segmentet.

Levd i skyggen 

Mercedes har blitt beskyldt for å være litt i overkant konservative, men nå går også de i gang med en skikkelig offensiv. Minstemann GLA har blitt en suksess, og når de nå nærmer seg ny generasjon av kompakt-SUVen GLK, skal mye skje.

Dagens GLK har aldri tatt helt av. Et kantete design og liten bagasjeplass er nok en del av forklaringen på det. Bilen har ikke klart å utfordre hovedkonkurrentene Audi Q5 og BMW X3, og har levd et liv i skyggen av disse.

- Hvorfor selger denne SUV-en så dårlig?

Coupelignende

Mercedes er i gang med å endre navn på flere av modellene sine, i den forbindelse skal GLK skifte navn til GLC. Og nå blir det ikke bare én modell. Nei, nå skal kundene få to å velge mellom.

Ikke uventet blir en av dem en mer coupelignende modell. BMW startet dette da de kom med sin første X6, basert på X5. Siden har vi også fått nye X4, den er basert på X3. Felles for X4 og X6 er at de har fallende taklinje og fokus på sporty design.

Les mer: Nå blir det nye Mercedes-navn

Imagebygger

GLC kommer altså i "vanlig" femdørs utgave, i tillegg til bilen på disse bilene. Så langt heter den GLC Coupe, det er ikke kjent som det navnet blir med videre til produksjonsklar bil.

Men det er ventet at mye av designet er spikret. Det betyr mye rundere linjer enn dagens GLK. GLC Coupe har i tillegg en svært avrundet hekk. Neppe veldig gode nyheter for bagasjeplassen eller takhøyden i baksetet, men litt må man jo ofre for utseendet!

Dette blir også viktig som en imagebygger. Så får de som trenger mest mulig plass, heller velge den andre GLC-utgaven.

Dette er to spinnville super-SUVer

Ladbar hybrid

Coupéen har akkurat debutert på bilutstillingen i Shanghai. Det er slett ikke tilfeldig at Mercedes legger premieren dit, det kinesiske markedet er svært viktig også for biler som dette.

Det er ventet at bilen skal komme på markedet i 2017. Det betyr at vi får den "vanlige" GLC-en først, den skal nemlig komme neste år. Mye tyder på at denne vil komme tidlig som ladbar hybrid. Det er nemlig en annen av storsatsingene fra Mercedes akkurat nå, her er ambisjonen å ligge i forkant av de fleste konkurrentene.

Så tøff kan en "vanlig" SUV bli 

– Rydd plass, her er den nye sjefen!